УСКОРО ЕЛЕКТРОНСКА ПРИЈАВА НОВОРОЂЕНЧЕТА, ОПШТИНА ИСТОЧНА ИЛИЏА БИЋЕ УВЕЗАНА У СИСТЕМ „Е-БЕБА“

521

Електронска пријава новорођенчета биће могућа од 27. августа у општини Источна Илиџа, поручено је са састанка у Источном Сарајеву министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенке Јујић, градоначелника Љубише Ћосића и представника општина у саставу града.

Састанку су присуствовали начелници општина Пале, Трново и Соколац Бошко Југовић, Драгомир Гаговић и Милован Бјелица, као и начелници општинских одјељења из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Јујићева је рекла да је пројекат „е-беба“ од стратешког значаја за Владу Републике Српске и огледа се у модернизацији управе и пружању што квалитетније услуге грађанима.

Она је истакла да ће општина Источна Илиџа бити једина увезана у овај систем на подручју Источног Сарајева, јер се код њих врши упис дјеце која се роде у Болници „Србија“.

Јујићева је додала да је обука за матичаре предвиђена за 23. август, а са примјеном у пракси ће се кренути 27. августа.

Говорећи о централној бази другог примјерка матичних књига, Јујићева је похвалила то што је на овом подручју извршен унос 100 одсто из изворника матичних књига и додала да Источно Ново Сарајево предњачи, а остали нешто касне, али су за похвалу.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да је данас одржан радни састанак на којем је разговарано о пројекту „е-беба“, као и о активностима које се тичу функционисања одјељења за општу управу у општинама на подручју града Источно Сарајево, те о сарадњи на релацији Министарство и јединице локалне управе и самоуправе.

Ћосић је додао да је помало изненађујућа одлука Владе Републике Српске о неплаћању накнаде за изводе из матичних књига рођених, умрлих и вјенчаних, јер ће локане заједнице губити око 100.000 КМ.

„Општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, заједно са Градом обратиће се Влади Републике Српске. Потез Владе према грађанима је добар, али ове двије општине заиста највише губе, али очекујемо да ће се то некако надомјестити“, рекао је Ћосић.

Он је рекао да ће бити упућена иницијатива Влади која се односи на повећање средстава од ПДВ-а за све општине у саставу Града, а да очекују и подршку у дијелу који се односи на стратешка документа.

„Ићи ћемо и са иницијативом да Министарство издвоји средства за подршку локалним заједницама у суфинансирању или финансирању стратешких докумената“, рекао је Ћосић и додао да су начелници данас и сами делегирали неке проблеме локалних заједница.

Ћосић је рекао да је Јујићева данас упозната и о проблему унутрашњих миграција, односно кретања становника из неразвијених и руралнијих општина у урбаније.

Градоначелник је истакао да је сарадња града и Министарства добра и да ће се она највише манифестовати кроз измјене и допуне Закона о управи и локалној самоуправи.

„Већ је радна група формирана у оквиру Министарства, а Савез општина и градова је делегирао своје чланове. Сигуран сам да ће рок до 31. децембра, бити испоштован чак и раније, и да ће бити испоштовани услови да то Народна скупштина Републике Српске и усвоји“, оцијенио је Ћосић.

Ћосић је рекао да је Министарство управе и локалне самоуправе „заступник града“ пред Владом Републике Српске.

/Срна/