У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ДВОДНЕВНИ МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР „МИЛОШ ОСТОЈИЋ“

437

На првом Међународном меморијалном џудо турниру „Милош Остојић“, који је данас почео у Источном Сарајеву, учествоваће више од 1.000 такмичара из десет земаља.

Предсједник Џудо клуба „Рандори“ Стефан Мајдов изјавио је новинарима да је до сада пријављено више од 560 такмичара, а данас наступају узрасне категорије млађи полетарци, млађи пионири и кадети, док су сутра на програму такмичења за старије полетарце, старије пионире и сениоре.

Мајдов је истакао да је овакво такмичење најмање што се могло учинити за несрећно настрадалог Милоша Остојића, који је био прије свега добар човјек, пријатељ, хуманиста, те један од оснивача Џудо клуба „Спарта“.

„Велики одзив такмичара који долазе из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Албаније, Словачке, Бугарске и препуна дворана довољно говоре о овом догађају“, истакао је Мајдов.

Мајдов је додао да су обезбијеђене новчане награде за најбоље, те медаље и пехар.

Милош Мијановић из Џудо клуба „Спарта“ истакао је да током два дана очекују око 1.000 такмичара, те да, иако се турнир организује први пут, сигурно један од најмасовнијих и најјачих на Балкану.

Предсједник џудо Савеза Републике Српске и потпредсједник џудо Савеза БиХ Огњен Павловић је истако да је турнир организован на врхунском нивоу, на чему је честитао организаторима, уз наду да ће постати традиционалан и да ће се окупљати у знак сјећања на Милоша Остојића и наредних година.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да је ово, уз Свјетског првенства у бициклизму, још један у низу спортских догађаја у граду и да ће ово такмичење прерасти у традицију.

„На овај начин се пријатељи Милоша Остојића покушавају да одуже и да сачувају успомену и сјећање на њега. Драго ми је да турнир добија на масовности, велики је број учесника, организатори су окупили пријатеље из других земаља и тиме показујемо да ће турнир из године у годину да буде успјешан и да ће прерасти у традицију“, рекао је Ћосић.

Ћосић је истакао значај и у томе што се овако велики турнир одржава у новој спорсткој дворани у Источном Новом Сарајеву, чиме су показали да је могуће организовати различите врсте такмичења, али и свечаних догађаја као што је било на отварању Свјетског бициклистичког првенства.

„Град је увијек стајао иза спортиста, спортских клубова како финансијски, тако и организационо. Тако ће бити и у будућности“, истакао је Ћосић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је ова локална заједница подржала организацију међунарадног турнира у знак сјећања на Милоша Остојића, који је био племенит, хуман човјек из једне поштене породице из Источног Сарајева.

Миљан Велетић и Ана Симанић из Џудо клуба „Фамос“ су истакли да су се доста спремали, те да очекују да ће освојити злато на турниру. Милица Аврам из Џудо клуба „Спарта“ каже да је поносна што учествује на овом турниру, уз наду да ће све да протекне у најбољем реду.

Свечаном отварању међународног меморијалног џудо турнира „Милош Остојић“ присуствовали су и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, породица Остојић, Немања Мајдов, те представници јавног и друштвеног живота града.

Турнир су организовали џудо клубови „Спарта“ из Источне Илиџе и „Рандори“ из Источног Новог Сарајева, уз покровитељство града Источно Сарајево, те општина Источно Ново Сарајево, Пале и Источна Илиџа.

Милош Остојић убијен је 1. јануара 2019. године у Источном Сарајеву.

/Срна/