НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „ДАНИ ТИКВЕ“ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ 65 ИЗЛАГАЧА ПРЕДСТАВИЛО СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ И РУКОТВОРИНЕ

311

На манифестацији „Дани тикве“ у Источном Сарајеву 65 излагача је изложило богат асортиман пољопривредних производа, прерађевина и рукотворина.

Предсједник Удружења грађана „Пробуди се“ из Источног Сарајева Роксанда Мичић изјавила је су уложили максималне напоре како би манифестација била успјешно организована, па је као пратећи садржај уприличен и богат забавни програм, који је, нажалост, дјелимично измијењен због кише.

„Изостала је шетња малишана улицама града, био је најаљен и долазак мажореткиња из Херцег Новог, који је отказан из епидемиолошкох разлога. Посјетилаца нема колико смо очекивали, али смо, ипак, задовољни посјетом. На платоу испред Тржног центра Бинго вечерас ћемо бити до 18.30 часова“, навела је Мичићева.

Она је напоменула да су данас у програму учествовале мажореткиње из Чапљине, којима се посебно захвалила.

Према њеним ријечима, на „Данима тикве“ су требало да учествују и излагачи из Прибоја, те из Херцег Новог, али су отказали због тренутне епидемиолошке ситуације. Она каже да је у плану да сљедеће година манифестација буде регионалног карактера.

Она је изразила наду да ће сутра бити одражан и пијачни дан, како је најављено, те да неће на то утицати киша и хладно вријеме.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да осми „Дани тикве“ показују да организатори, уз подршку општине Источна Илиџа и града, не одустају од идеје да пољопривредни производи заслужује да буде промовисани, те да, осим излагача овог поврћа окупе и оне који нуде друге производе.

Он је истакао да су на манифестацију дошли и пријатељи из Туристичке организације Кикинда, те да велики број излагача говори да овај сајам има будућност.

„Видимо да пољопривреда на овом подручју лагано креће напријед, а томе доприносе и удружења грађана и честитамо им на томе“, истакао је Ћосић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић честитао је организаторима манифестације на истрајности током свих ових година, како би показали да мали привредници који се баве, између осталог, производњом здраве хране, кућним радиностима, могу да излаже на овом подручју.

„Такође и да учествују на сличним догађајима широм БиХ, Србије, Црне Горе, гдје су остварили добре контакте са свим удружењима и тиме показали да смо отворени за све“, истакао је Божовић.

Ивана Димић са Пала први пут учествује на овој манифестацији, а бави се производњом домаћих сокова од јабуке, ароније, крушке и шљиве.

„Временски услови нам не иду баш у прилог, али има посјетилаца, тако вјерујем да ћемо успјети нешто и да продамо“, истакла је Димићева.

Веленка Станојевић из Фоче каже да од самониклих плодова, које прикупља, прави различите производе – сокове, џемове, ликере и слично.

„Имамо џем од шипурка, шљиве, ликере, сирће од дивљих јабука, сокове од боровница и брусница, домаће ракије“, истакла је Станојевићева.

Она је додала да су припремили и тикву, са којом ће учествовати на овој манифестацији у избору за најтежу, те вјерује да ће она да буде и побједничка.

У 14.00 часова предвиђено је вагање тикве и избор највећег, најдужег и најљепшег плода, а у 15.00 часова проглашење побједника. Награда за најтежу тикву је 200 КМ.

/Срна/