У ПОПУЛАРНОМ ТУРИСТИЧКОМ ЦЕНТРУ ‘РАВНА ПЛАНИНА’ ГРАДЕ ХОТЕЛСКО-АПАРТМАНСКО НАСЕЉЕ

538

Равна планина представља један од најзначајнијих центара туристичке понуде општине Пале и града Источно Сарајево. Овај крајолик је природно изолован, богат шумом, биљним и животињским свијетом, али и атрактивним туристичким садржајима.

Од Пала, преко Равне планине, па до Јахорине, воде обиљежене планинарске стазе. Ова планина је одувијек била рај за планинаре и љубитеље природе, а морфологија терена пружа могућности организовања спортских и туристичких приредби, како љети, тако и током зиме.

Ски-центар Равна планина удаљен је само три километра од центра Пала. Уређено је 12 километара ски стаза, а главна стаза дужине 1400 метара користи се и за одржавање ФИС трка. Ово скијалиште је повезано стазом за нордијско скијање и стазом за моторне санке, са могућношћу рекреативног алпског скијања.

У овом центру, у протеклих неколико година, развијени су различити туристички и спортски капацитети.

Од визије до препознатљиве туристичке дестинације

Када је, прије отприлике деценију, паљански привредник Вељко Голијанин почео да полако реализује идеју о изградњи кабинске гондоле на периферији Пала, на локалитету Равне планине, нико није ни слутио да ће за само неколико година то подручје постати значајна туристичка дестинација у Источном Сарајеву, ски центар у којем се одржавају најзначајнија европска и свјетска такмичења, али и савршено мјесто за љетни одмор.

Голијанин, трворац идеје о Равној планини као туристичкој дестинацији општине Пале,  каже да су многи били сумњичави у вријеме када је представио своју идеју о кабинској гондоли и изградњи скијалишта на, до тада,  туристички неексплоатисаном локалитету.

Вељко Голијанин истиче да је протекла зимска туристичка сезона била најуспјешнија од оснивања овог ски центра.

„Сваки дан је све било попуњено, било је фантастично, такву зиму нисмо имали откако постоји и ради овај центар“, каже Голијанин и додаје да су сада обезбијеђени и смјештајни капацитети, што је раније недостајало овом туристичком комплексу.

„Ових дана усељавамо око 100 стамбених јединица, чија је градња у међувремену завршена, што ће употпунити понуду ове туристичке дестинације. Сада ће наши гости моћи да овдје бораве по неколико дана, а да, успут, посјете и Јахорину, Пале и околину“, нагласио је Голијанин.

Он је рекао да је већ почела градња још седам нових апартманских објеката за смјештај гостију.

Ускоро два хотела на Равној планини

У оквиру туристичког комплекса Равне планине почела је изградња новог апарт – хотела површине око 7.000 метара квадратних.

„Осим тога, постојећи објекат у којем се налази ресторан, биће проширен на око 5.000 квадратних метара и ту би требало да буде изграђен још један, мањи хотел са свим пратећим садржајима, гаражом, базеном и спа центром, што ће у потпуности заокружити овај туристички комплекс“, најавио је Голијанин.

Циљ ових инвестиција, наводи Вељко Голијанин, јесте да се привуче што више гостију из региона, те да се они задрже по неколико дана на овом подрчју, гдје ће имати све неопходне саджаје, смјештај, ресторански и угоститељски дио, садржаје за опуштање, одмор и рекреацију, трговину у којој ће моћи да купе потребне артикле, амбуланту, апотеку…

„У плану је и формирање туристичке агенције која би требало да дјелује у оквиру центра, а која ће нудити гостима пакет аранжмане који ће увезати Равну планину и остале туристичке дестинације из окружења“, истакао је Голијанин.

Проширење капацитета и нови садржаји за предстојећу љетну сезону

Власник овог центра најављује и проширење капацитета за предстојећу љетну сезону, као и нове садржаје.

„Припремамо се за љетну сезону и комплетирамо понуду око језера, проширили смо купалиште и обезбиједили забавни садржај за дјецу и нове лежаљке“, појашњава Голијанин и додаје да љубитељи вожње кроз природу могу да изнајме и ‘четвероточкаше’.

Као посебна адреналинска понуда у Ски центру „Равна планина“ издваја се вожња на зип лајну изнад језера.

У оквиру овог центра има више од 30 километара бициклистичких стаза, а туристима је на располагању око 100 брдских бицикала које могу да изнајме за вожњу планином.

„Дајемо предност бициклизму у односу на вожњу квадовима, јер је важна промоција здравог начина живота и очувања природе. И наша гондола, односно, кабина, прилагођена је за превоз бицикала. Бициклизам је изузетно популаран у цијелом свијету, као професионални спорт, аматерска спортска дисциплина, али и као рекреативна активност, а цијело ово наше подручје има све услове за развој бициклизма“, рекао је Голијанин, додавши да, осим стаза за рекреативце, постоје и захтјевније стазе за љубитеље екстремнијих облика бициклизма.

Он је најавио и изградњу ферате, која се показала као атрактиван туристички производ, на стијенема на излазу гондоле.

Голијанин каже да подручје Сарајевско-романијске регије посједује огроман туристички потенцијал и бројне природне љепоте које треба представити потенцијалним гостима.

 „Код нас се веома лијепо може живјети од туризма, али сви заједно треба да узложимо више напора и труда да направимо повољан амбијент за инвестиције и долазак значајнијег броја туриста на ове просторе. Имамо све услове да овај крај постане препознатљива регионална туристичка дестинација, не само зими, него и у љетним мјесецима“, закључује Голијанин.

Власник туристичког центра Равна планина поручује да је и безбједност гостију веома важна, због чега су на улазу постављене рампе, како би запослени могли да контролишу улазак и излазак свих посјетилаца. Цијена цјелодневног коришћења паркинга је пет конвертибилних марака, а првих 30 минута је бесплатно.

Голијанин каже да су цијене услуга у угоститељским објектима у овом центру повољне, прате цијене ресторана и кафе барова у Палама и Источном Сарајеву, јер нису жељели да постану неприступачни за локално становништво.

/Град Источно Сарајево/