ФЕСТИВАЛ „АКОРДЕОН АРТ ПЛУС“ ОД 30. МАЈА ДО 2. ЈУНА, ПРИЈАВЕ У ТОКУ

209

Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“ биће одржан од 30. маја до 2. јуна у Источном Сарајеву у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“.

Декан Музичке академије Маја Жужа изјавила је Срни да ће у оквиру фестивала бити одржано и 5. Међународно такмичење пијаниста и да је рок за пријављивање 20. мај, када ће бити познат и тачан број учесника.

„Имајући у виду тренутно стање, вјерујем да ће одзив да буде велики“, истакла је Жужа.

Она је навела да ће учешће на овогодишњем фестивалу узети такмичари, гости и чланови жирија из Италије, Њемачке, Пољске, Литваније, Русије, Мађарске, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Жужа је појаснила да ће се учесници такмичити у шест дисциплина – хармоника соло, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум, камерна музика и оркестри хармоника.

Она је додала да ће мајсторски курс из хармонике одржати професор Клаудијуш Баран из Пољске, а из клавира Срђан Чалдаровић из Хрватске те да ће у оквиру фестивала бити одржана четири концерта.

Свечана церемонија отварања фестивала биће 30. маја у 20.00 часова на Музичкој академији када је предвиђен наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

Другог дана фестивала, 31. маја предвиђен је концерт Алексеја Гуњина /клавир/ из Русије, 1. јуна концерт Самуелеа Теларија /хармоника/ из Италије, а 2. јуна концерт побједника овогодишњег фестивала и додјела награда.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

Фестивал „Акордеон арт плус“ годинама у Источном Сарајеву окупља еминентне умјетнике, извођаче и педагоге из региона и свијета.

/Срна/