ЋОСИЋ: НИ СПОМЕНИК СРПСКОМ КРАЉУ ИЗ 14. ВИЈЕКА НЕ МОЖЕ БЕЗ МАНИПУЛАЦИЈЕ

251

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да, уз сав напор да не реагује на све што за њега, првенствено као човјека, а потом као некога ко се налази на позицији градоначелника Источног Сарајева, представља фалсификат и обману, не може да изостави јавну и писану реакцију.

„Као прво, драго ми је да видим да је Сарајево одлучило барем симболично да се врати коријенима и подигне споменик краљу Стефану Твртку Првом Котроманићу, али бих ипак људима који су одлучивали о томе указао на неколико чињеница које су, знајући њихову политику, изоставили намјерно, а не из незнања“ навео је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је Твртко био бан средњовијековне Босне од 1353. до Митровдана 1377. године, када је крунисан за краља у манастиру Милешева, гдје су почивале мошти Светог Саве, понијевши титулу „краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље“, коју је носио до 1391. године.

„При крунисању себи је додао име Стефан, које су носили сви владари из династије Немањић, са којима је био у сродству преко баке Јелисавете, кћерке краља Драгутина. Повеље тог времена су писане српским језиком и ћирилицом, а њихов садржај потврђује да су његови поданици били Срби, а сама круна Котроманића са симболом љиљана у европској хералдици означава Богородичин цвијет“, истакао је Ћосић.

Градоначелник је нагласио да на споменику краљу Твртку који је подигнут у Сарајеву нема ни ријечи о овим чињеницама, име Стефан није наведено, а његова званична титула је потпуно игнорисана и умјесто ње је написано „босански краљ“.

Нисам историчар и није моје да пуно говорим о овој теми, вјерујем да ће озбиљни људи из струке да се тиме позабаве, али сам хтио на овај начин да скренем пажњу на оно што је својеврсни скандал за свакога, осим за Сарајево и овакву БиХ. Изгледа да, напросто, не могу без манипулације, па чак и када је ријеч о српском краљу из далеког 14. вијека“, написао је Ћосић.

Ћосић је упитао и гдје нестаде крст у Твртковој руци.

“ Наиме, Стефан Твртко Котроманић је 1382.године основао град Херцег Нови, који му је као свом оснивачу, подигао споменик.Сигуран сам да су се детаљно бавили својим оснивачем, прије одлуке о подизању споменика“, појаснио је Ћосић.