ЋОСИЋ: ОДЛУКЕ ОЛИМПИЈСКОГ ЦЕНТРА У СУПРОТНОСТИ СА ДРУШТВЕНИМ И ЛОКАЛНИМ ИНТЕРЕСОМ

1242

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да је одлука Олимпијског центра „Јахорина“ да раскине уговор о бесплатном скијању за дјецу са подручја Источног Сарајева у супротности са друштвеним и локалним интересом и да ће, уколико не буде повучена, градска управа адекватно одговорити на овај потез.

Ћосић је нагласио да представници Олимпијског центра нису јуче присуствовали тематској сједници Скупштине општине Пале на којој се расправљало о иницијативи за измјену регулационог плана и образложили своје иницијативе, али су повукли потез који је изазвао огорчење јавности.

Он је указао да је Олимпијски центар само предузеће које је доминантно финансирано од Владе Републике Српске и да све њихове подухвате финансира Влада, односно да ниједан од тих подухвата не финансирају од своје добити, из својих средстава, него кроз задужење за које гарантује Влада.

„Након овог потеза сумњам у све њихове пословне потезе само због тога што се на такав начин свете једној локалној заједници. Њихов потез је реаговање на закључке сједнице Скупштине општине Пале, а понашају се као кад дјетету одузмете играчку, па се оно наљути“, рекао је Ћосић.

Он је поручио да нико нема право да се тако понаша у овој земљи.

„Ја сам добио 20.000 гласова за градоначелника у овом граду, а ни на који начин не бих увриједио ниједног становника. Они су, међутим, овим потезом увриједили многе породице и концепт да становници Источног Сарајева остварују погодности и да наша дјеца имају прилику да скијају на Јахорини“, констатовао је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је навео да је са сарадницима недавно развио модел који треба да омогући и јефтиније карте за друге категорије становника, јефтинији паркинг и бољи приступ привредницима који послују на планини.

„Желио сам то да предложим, али како предложити када људи имају врсту самовоље и овакве уговоре прекидају без икаквих консулатација и договора и понашају се као ‘увријеђена млада’. Ако не повуку потпис, ми ћемо бити принуђени да повучемо и неке друге потезе“, поручио је Ћосић.

Он је истакао да је Олимпијски центар „Јахорина“ предузеће од стратешког интереса за Републику Српску које само има задатак да управља вертикалним ски-транспортом.

„То ни на који начин није предузеће које било шта друго ради на планини. Све остале ингеренције су у надлежности локалне заједнице, како општине тако и Града и на тај начин ћу се као градоначелник и понашати према њима“, нагласио је Ћосић.

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су јуче на тематској сједници једногласно три закључка којима ће бити прописана планска изградња на Јахорини с циљем заштите ове олимпијске љепотице од претјеране изградње угоститељских и објеката за смјештај.

/Срна/