ОЦ „ЈАХОРИНА“ РАСКИНУО УГОВОР О БЕСПЛАТНОМ СКИЈАЊУ ДЈЕЦЕ ИЗ ОПШТИНЕ ПАЛЕ

538

Споразум о бесплатном скијању дјеце из општине Пале од јуче је раскинут од стране управе Олимпијског центра „Јахорина“, а као образложење за овај потез из ОЦ „Јахорина“ за портал Катера су рекли да се извињавају грађанима који су оштећени овом одлуком, али да се за то морају обратити Општини Пале, чије су акције, како су из ОЦ навели, проузроковале овакву одлуку.

– Јуче је одржана сједница Скупштине општине Пале. На истој су изречене бројне увреде и неистине на рачун руководства Олимпијског центра „Јахорина“. На бројним састанцима са Управом и Надзорним одбором, са којих постоје записници, начелник општине Пале Бошко Југовић је потврдио, преузео на себе и чвсто гарантовао да ће по свим захтјевима за потребе реализације гондоле Пале-Јахорина и спортске хале на Јахорини, односно инвестицијама које подижу искључиво општину Пале поступати и ријешити. Олимпијски центар „Јахорина“ није ништа сам планирао и дјеловао, већ све у договору са општинама Пале и Трново – наводе из ОЦ „Јахорина“ за наш портал.

Истичу да сваки грађанин ових општина осјећа добробит од ОЦ „Јахорина“, те да је доласком новог надзорног одбора и управе уведено бесплатно скијање за дјецу града Источно Сарајево, по први пут, иако се на Јахорини скија десетинама година.

– Олимпијски центар Јахорина је свијетла тачка Републике Српске и позитиван примјер вриједног рада и дисциплине. Олимпијски центар Јахорина је прво јавно предузеће које је уплатило новац у компезациони фонд. Предсједник Надзорног одбора се на почетку одрекао накнаде у корист породице Вуковић са Пала. Цијели Надзорни одбор, директор и управа су се прошле године одрекли накнада у корист компезационог фонда, сносили смо трошкове мамографских прегледа који су били бесплатни за све жене наше регије у Болници „Србија“. Уложили смо огромне напоре како би на Јахорину довели најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића, коме је начелник општине јавно поклонио плац 1. децембра 2019. године, а још увијек није ријешен пренос. Доказали се као друштвено одговоран и поуздан партнер – навели су из ОЦ „Јахорина“.

 Из ОЦ „Јахорина“ наводе да само ове зиме, када су отежане околности и када њихови запослени улажу максималне напоре како би се сезона одвијала у најбезбједнијим могућим условима, на Јахорини је скијало више од 170 000 скијаша.

– Уколико рачунамо да је сваки од скијаша потрошио најмање 1.000 КМ кроз свој боравак на Јахорини то је 170.000.000 КМ које су се слиле на Пале од 29.11. од када траје сезона. Уколико на тај износ додамо и увећање од 30% за све нескијше који су такође, захваљујући доброј понуди Олимпијског центра „Јахорина“, боравили на планини добијамо износ од 270.000.000 КМ који су се, опет кажемо слили у Општину Пале. И опет не ваљамо и добијамо негативне коментаре и некоректне поступке – додају из ОЦ „Јахорина“.

Овим поводом огласила се и Општина Пале, гдје су у саопштењу достављеном медијима навели да је управа ОЦ „Јахорина“ јуче „једнострано раскинула уговор о бесплатном кориштењу скијалишта, те на тај начин онемогућила спровођење аранжмана којим је дјеци, ученицима основних и средњих школа са подручја општине Пале ускраћена могућност да без накнаде користе скијашке стазе на планини“.

– С обзиром на то да уз писмено обавјештење о раскиду овог уговора општини Пале није достављено и образложење о разлозима за овакав једнострани потез ОЦ „Јахорина“, које је изостало чак и након званичног захтјева начелника Бошка Југовића, у Општинској управи сматрају да је новонастала ситуација, најблаже речено, непримјерен и непромишљен чин менаџмента ОЦ „Јахорина“, тим више јер од почетка уговорног аранжмана није било ни најмањих примједби на понашање наше дјеце и њихових пратилаца приликом скијања на планини. Имајући у виду чињеницу да је јуче одржана тематска сједница Скупштине општине Пале о Јахорини, која је, између осталог, имала за циљ и јачање здравог партнерског односа општине и ОЦ „Јахорина“, чију улогу у развоју планине изузетно цијенимо, уз обострано поштовање и уважавање законских надлежности и интереса, а да јој и поред званичног позива није присуствовао ниједан представник менаџмента овог акционарског друштва, који се умјесто пристојног институционалног разговора одлучио за допис, којим се паљанској дјеци ускраћује могућност бесплатног скијања, не можемо се отети утиску да је посриједи неутемељена осветничка реакција, за коју није постојао ни најмањи повод или разлог – наводе из Општинске управе Пале.

У саопштењу се додаје да је управо тематска сједница СО Пале била права прилика да се на бази „јасних аргумената изнађу најбоља рјешења за даљи развој Јахорине као врхунске туристичке дестинације, на шта је општина Пале била и увијек јесте спремна, али да то менаџмент ОЦ „Јахорина“ очито није схватио“. 

У саопштењу из Општинске управе Пале се наводи да општина Пале изузетно поштује и уважава чињеницу да је Влада Републике Српске, као најискренији партнер локалне заједнице и главни носилац њеног развоја, издвојила велика средства за развој Јахорине и ове средине у цјелини, због чега је спремна и да максимално подржи сва улагања у спортску инфраструктуру и примарне садржаје на јахоринском скијалишту.

– Наш интерес је да подржимо све инвестиције Владе Републике Српске и рад ОЦ „Јахорина“, али не можемо и нећемо толерисати ванинституционално и самовољно понашање менаџмента овог акционарског друштва према општини Пале, која има своје законом прописане надлежности и јасно дефинисану улогу и у самом управљању процесима на Јахорини – наведено је у саопштењу.

/Катера/