ЋОСИЋ ПОДНИО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ СЛОВЕНАЧКОГ РЕЖИСЕРА ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА НАЦИОНАЛНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ

352

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, поднио је данас кривичну пријаву против аутора документарног филма „Сарајево сафари“, словеначког режисера и сценаристе Мирана Зупанича, и организатора 5. „AJB DOC“ Филм фестивала, због изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Ћосић је у пријави навео да је словеначки режисер Миран Зупанич у интервјуу медијској кући Ал Џазира Балканс говорио о свом филму „Сарајево сафари“ у којем су изнесене тврдње о тзв. лову на људе на сарајевском ратишту током грађанског рата у БиХ, односно, о томе да су богати странци, наводно, плаћали могућност да са положаја Војске Републике Српске пуцају и убијају цивиле у Сарајеву.

Овакве тврдње, изнесене без иједног материјалног доказа, наводи Ћосић у пријави, изазвале су негативне реакције међу српским становништвом у БиХ, док су у дијелу бошњачке јавности дочекане као наводна потврда раније формираног стереотипа да су Срби агресори и злочинци, што је појачало нетрпељивост и довело до распиривања мржње међу народима у БиХ.

Градоначелник у кривичној пријави истиче да за тврдње изнесене у интервјуу, као и у поменутом филму, апсолутно не постоји ни један материјални, писани, видео или аудио доказ, те да не постоје ни изјаве релевантних свједока.

„Не зна се ко су ‘ловци’, не зна се одакле су тачно долазили, ко је организовао њихов долазак, не зна се ни да ли су и како плаћали, не зна се одакле су пуцали, али се зна да се то дешавало и да се то наводно одвијало у строгој тајности. Ништа се не зна, али се све претпоставља“, нагласио је Ћосић у кривичној пријави коју је поднио поводом документарног филма „Сарајево сафари“.