ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ УСТОЛИЧЕН У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

401

Његова светост патријарх српски Порфирије свечано је устоличен у најсветији трон патријараха српских у древном сједишту поглавара Српске православне цркве – манастиру Пећка патријаршија.
Овим чином симболично је заокружен процес интронизације новог првојерарха Српске православне цркве /СПЦ/.

На трон Светог Саве патријарха Порфирија су увели монаси СПЦ у присуству тридесетак епископа, монаштава и сестринстава СПЦ.

Током устоличења, прочитана је грамата о устоличењу, а патријарху су уручени симболи патријарха, панагија архиепископа /мала икона која се носи на прсима/, жезло и бијела панакамилавка /капа/.

На грудима Патријарха током чина устоличења биле су паганије митрополита београдског Михајла и крст посљедњег митрополита карловачког Лукијана, која је очувала континуитет Пећке патријаршије.

Патријарх је потом изговорио своју приступну молитву поручивши да је све заједно у овом светом храму сабрала Мајка Божија на њен празник Покров Пресвете Богородице која бдије над српским народом.

НЈегова светост патријарх српски рекао је да је данашња литургија, служена под сводовима ове светиње, разлог окупљања и разлог због чега је он данас овдје.

„То је разлог да се сви заједно молимо за заједницу љубави и за мир. Све Вас овдје сабране позивам да се молимо за све људе, за сву нашу браћу и сестре и све оне који живе са нама на овим просторима. Пре свега за нашу браћу Албанце. Да чувамо заједно Пећку патријаршију и Свете Дечане“, рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије рекао да је да је то желио да нагласи на почетку да неко не би на погрешан начин тумачио програм српске цркве и српског патријарха.

„Многи док говоре о миру, а у ствари желе немир. И када постоји опасност од светског рата. Наш програм је мир као једина могућност опстанка и наше и њихове деце. Нико други нашој деци не може да пружи прилику као што можемо ми. Зато поручујемо и Србима и Албанцима и свима који живе – нађимо у себи снагу и чувајмо једни друге. Мир је дио Божијег промисли. Мир који долази као дар Божији једини је непоколебљив“, рекао је патријарх српски.

Према ријечима патријарга Порфирија, због тог мира се чува света литургија.

„То Господ наш од нас очекује и његова мати и наши патријарси који су установили освештану традицију СПЦ да сваки патријарх буде уведен у трон српског патријарха. Пећки трон је трон најближи Богу и зато је Пећка патријаршија најближа Богу“, навео је патријарх српки.

Архијереји су потписали и грамату о устоличењу патријарха Порфирија, уз акламацију народа.

Свечаном чину устоличења у Пећкој патријаршији присуствовали су, између осталих митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, владика рашко-призренски Теодосије, зворничко-тузланси Фотије, Пахомије, нишки Арсеније, Јеротеј шабачки, викар патријарха владика Сава, крушевачки Давид, будимски Лукијан, бачки Иринеј, жички Јустин, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, дизелдорфски Григорије, брегалнички Марко, западноамерички Максим, источноамерички Иринеј, западноевропски Јустин, ваљевски Исихије, далматински Никодим, славонски Јован.

Чину устоличења патријарха Порфирија присуствовали су и представници Македонске православне цркве – архиепископ охридски Јован, епископ стобијски Марко, као и митрополит будимпештански и мађарски Иларион из Руске православне цркве, београдски надбискуп Станислав Хочевар.

У Пећкој патријаршији био је присутан и велики број верника, као и заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Борислав Тајић и помоћник директора Душица Николић, затим принц Филип Карађорђевић, представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић, правник Милан Антонијевић.

Патријарх српски Порфирије устоличен је за 46. патријарха СПЦ послије служења Свете архијерејске литургије поводом великог црквеног празника – Покрова Пресвете Богородице.

Чин хиротонисања обављен је у средњовијековном манастиру Пећка патријаршија, једном од пет манастира СПЦ под заштитом Унеска на Косову и Метохији, гдје по традицији српски патријарси ступају на дужност.

Патријарх српски има два трона, реални, функционални који се налази у Београду и историјски, симболички, свечани, важни.

Свечани чин устоличења пратиле су појачане мјере безбједности, а пред сами крај церемоније у храму је нестало струје.

/Срна/