ЋОСИЋ: РУКОВОДСТВО СРПСКЕ ПОДРЖАЛО ИЗГРАДЊУ СПОМЕН-КОМПЛЕКСА

584

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су највиши званичници Републике Српске подржали пројекат изградње спомен-комплекса страдалим Србима цивилима у 20. вијеку у Источном Новом Сарајеву.

“Добили смо подршку суфинансирању изградње спомен-комплекса Србима цивилима страдалим у Првом и Другом свјетском рату и одбрамбено-отаџбинском рату. Највећим дијелом ће учествовати Влада, али и градска и општинска управа”, рекао је Ћосић након састанка начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Kатића са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Ћосић је рекао новинарима да је Градска управа већ урадила идејни, а врло брзо ће бити завршен и главни пројекат.

Према његовим ријечима, због безбједносних разлога одлучено је да буде позициониран иза будуће зграде Ректората, Музичке академије и Студентског дома у Источном Новом Сарајеву.

Ћосић је рекао да је, када је постао градоначелник, предложио, а Додик је одмах подржао један од најкапиталнијих пројеката у Источном Сарајеву – изградњу тунела који ће повезати Пале, Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу.

“То је врло реална ствар и ми смо, као градска управа, остварили контакте и до краја године ћемо потписати меморандум о разумијевању са једном кинеском компанијом, која већ реализује одређене инвестиције у Републици Српској и веома су заинтересовани за овај пројекат”, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, чињеница да је ова компанија изградила у Kини тунел дужине 45 километара, говори о њиховој оспособљености да ураде овај који ће бити дужине око осам километара, који ће за 10 минута повезати ове три општине.

Ћосић је рекао да ће на овај начин у потпуности саобраћајно повезати град, а посебно ако се реализује и пројекат о којем су и данас разговарали – изградња треће траке преко Романије.

“На тај начин би била заокружена компактност Источног Сарајева. Мислим да ћемо бити град у пуном капацитету”, рекао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да нема ниједан капитални пројекат у Источном Сарајеву који није подржала Влада Републике Српске.

Он је истакао да увијек радује када највиши званичници Републике Српске посјете општине у саставу града, а самим тим и град Источно Сарајево, који се развија у сваком смислу.

/Срна/