ЋОСИЋ СА ЈАПАНСКИМ БИЗНИСМЕНИМА О МОГУЋОЈ САРАДЊИ

471

Градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић разговарао је данас са јапанским бизнисменом Токихиром Икедом,  директором  Ђим групације (JIM GROUP) и његовим сарадницима о могућностима успостављања сарадње у различитим областима, првенствено у туризму и прехрамбеној индустрији. Састанак са јапанским бизнисменима организован је посредством амабасадора Босне и Херцеговине у Јапану Синише Берјана.

Градоначелник  Ћосић захвалио је гостима из Јапана, истичући да је Јапан највећи донатор у БиХ, те да је јапански народ много помагао и помаже грађанима Републике Српске.

„Источно Сарајево има значајне туристичке потенцијале, шумска богатства, могућност за узгој и производњу домаће, здраве хране. Сматрамо да, без обзира на територијалну удаљеност, можемо остварити сарадњу и пронаћи заједнички интерес“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да се Источно Сарајево почетком године придружило међународном Савезу општина и градова „Градоначелници за мир“, те да је то био први корак у успостављању сарадње са Јапаном. Градоначелик је захвалио и амабасадору Берјану, који је, како је истакао, најбољи представник Источног Сарајева у пријатељском Јапану.

Јапански бизнисмени рекли су да Источно Сарајево посједује велики туристички и пољопривредни потенцијал, истакавши да су они посебно заинтересовани за увоз хране.

Гости из Јапана изразили су наду да ће у наредном периоду бити остварена сарадња јапанских и домаћих универзитета, те да ће у будућности бити омогућена размјена студената.

Након састанка, градоначелник и гости из Јапана обишли су Џудо клуб „Рандори“ из Источног Сарајева.