БУЏЕТ УПУЋЕН НА УСАГЛАШАВАЊЕ КОЛЕГИЈУМУ

369

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није у првом кругу гласања усвојио ниједну разматрану тачку, због непостојања ентитетске већине гласова из Републике Српске, односно одсуства посланика странака из Републике Српске, па су све упућене на додатно усаглашавање Колегијуму Представничког дома.

На усаглашавање је упућен и Приједлог закона о буџету БиХ за ову годину, који је у другом читању, као и приједлог амандмана на буџет посланика Мирјане Лепић Маринковић, којим се, између осталог, предвиђа повећање буџетских издвајања за Граничну полицију и образовање Рома.

Према приједлогу буџета који је у парламентарну процедуру упутило Предсједништво БиХ, укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у овој години износили би 1.027.100.000 КМ, што је повећање за три одсто у односу на буџет из прошле године, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 843.905.504 КМ и веће је за пет одсто у односу на буџет институција БиХ за 2020. годину.

Приходи од директних пореза износили би 780.000.000 КМ и на нивоу су из 2020. године.

На усаглашавање Колегијуму упућен је и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, који је предложио Савјет министара, а којим се предвиђа изједначавање свих пореских обвезника.

Према тренутном Закону, акциза на дуванске производе плаћа се приликом преузимања акцизних маркица, док се акциза на друге производе плаћа приликом првог промета или увоза.

Након гласања у другом кругу усвојен је Приједлог закона о заштити права на суђење у разумном року пред судом БиХ, који је предложио Савјет министара, те приједлог посланика ХДЗ БиХ Николе Ловриновића за разматрање декларације о добијању кандидатског статуса за чланство у ЕУ, о којима у првом кругу гласања није било потребне већине у Представничком дому, а није постигнута сагласност ни у Колегијуму.

На исти начин усвојени су и закључци садржани у Информацији о тренутном стању у Извозно-кредитној агенцији БиХ /ИГА/ узрокованом блокадом главног трансакционог рачуну, те посланичка иницијатива Шемсудина Дедића којом се обавезује Савјет министара да, у складу са својим надлежностима, хитно предузме активности према Министарству мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске с циљем измјене и допуне Правилника о одређивању јавних путева по којима се мора одвијати транзитни промет теретних возила кроз Хрватску.

Усвојена је иницијатива групе посланика да Савјет министара у року од три мјесеца достави Приједлог измјена и допуна Закона о странцима БиХ, којим ће бити омогућен и регулисан боравак дигиталних номада у БиХ.

Иницијатива посланика СНСД-а Сање Вулић за формирање Привремене истражне комисије за утврђивање стања у БХРТ-у није подржана у другом кругу гласања, као ни Приједлог закона о царинским прекршајима БиХ, који је по хитном поступку упутио Савјет министара.

У другом кругу гласања нису подржани ни извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о праћењу реализације препорука ревизије учинка о управљању грантовима и активностима институција БиХ за провођењу заштите и спасавања у природној или другој несрећи.

На усаглашавање Колегијуму упућени су и приједлози за давање сагласности за ратификацију више међународних споразума, о којима је гласано у првом кругу.

За усвајање у другом кругу гласања потребна је општа већина од присутних посланика и да нема 10 гласова против из Републике Српске.

Сједници је присуствовало 29 посланика, од којих из Федерације БиХ 28 и из Републике Српске Адил Османовић, посланик СДА.

Посланици странака из Републике Српске, њих 13, нису присуствовали у складу са одлуком Народне скупштине Републике Српске.

Као одговор на то што је тадашњи високи представник Валентин Инцко наметнуо допуне Кривичног закона у вези са забраном негирања геноцида, Народна скупштина Републике Српске одлучила је крајем јула да представници Српске не учествују у раду и одлучивању у заједничким институцијама БиХ док наметнути акт не буде суспендован.

/Срна/