ЋОСИЋ: СПОМЕН-ПЛОЧА НА ВРАЦАМА БИЋЕ ЧУВАНА, ЈЕР ГОВОРИ О СРБИМА

570

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да спомен-плоча у мјесту Враца у Источном Новом Сарајеву није постављена са намјером да било кога вријеђа и да ће градске власти наставити да воде рачуна о њој, јер она говори о историји српског народа на овом простору.

Он је рекао да је синоћ, други пут, неко покушао да уништи спомен-плочу на Врацама, али да ће одговор борачких организација, те општинских и градских власти, бити миран и сталожен.

„Синоћ смо очистили и уредили ту плочу и наставићемо да водимо рачуна о њој, јер она говори о нама. Спомен-плоча није постављена са намјером да вријеђа било кога, него је посвећена највећим српским синовима од 1992. до 1995. године, када су бранили своја вијековна огњишта. На тој плочи нема ништа лоше написано, нити усмјерено против Бошњака. Плоча говори о окупљању Срба у одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани огњишта“, навео је Ћосић.

Он је упозорио да политичко Сарајево својим дјеловањима утиче на нешто много шире и опасније.

„Када политичко Сарајево своју хистерију пренесе на становништво тог града, онда то јако забрињава. Дефинитивно да су потези политичког Сарајева потпуно неоправдани. Мијешање у оно што је у структури Источног Сарајева доведе до тога да се јавност Сарајева радикализује, а индикативно је да њој не треба пуно, јер је она већ сама од себе радикална и непрестано показује нетрпељивост и према Србима у Источном Сарајеву и према свему што је српско“, констатовао је градоначелник Источног Сарајева.

Он каже да се тиме показује да је јако тешко говорити о некој врсти заједничког живота.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да један становник Сарајева дође на територију Источног Сарајева и скрнави плочу.

Ћосић је указао да политичко Сарајево наставља да лијечи своје фрустрације и показује да се није одмакло од деведесетих година прошлог вијека, те да је јако лоше и што се становништво овог града враћа на реторику из тог времена, на острашћеност и мржњу свега што је српско.

„Све је то једна оркестрирана, а некад ми се чини и хушкачка кампања. Сматрам да би се сви народи требало да се понашају много толерантније, мирољубивије, да више прихвата оно што креира друга страна. Али, Бошњаци показују једну агресивну незрелост. Они нека наставе тако, а ми ћемо часно и достојанствено и људски“, поручио је градоначелник.

Он сматра да сваки човјек у једној земљи има право да изрази своје мишљење.

„Имамо различите ставове у вези са Хашким трибуналом. То је тако и никада се неће промјенити“, истакао је Ћосић.

Он сматра и да су посљедња дешавања уништавања мурала у Београду подстакла некога на синоћњи инцидент.

„Али оно што је симптоматично је да је на сваки могући начин усмјерено против већинске воље српског народа која је у овим ситуацијама изражена 99 процентно. Никада нећемо дозволити да већинска воља српског народа буде угрожена“, поручио је Ћосић.

Он је напоменуо да су Срби навикли на провокације, увреде, лажне оптужбе, на креирања неистина.

„Навикли смо да политичко Сарајево, попут Шефика Џаферовића који негира било шта што има везе са злочинима над Србима и представља такозвану Армију БиХ као неку ослободилачку армију, а знамо шта се дешавало и шта је послије ње остајало. Довољно је обићи српска села око Сребренице и видјети шта је остајало иза те такозване армије, као што је остајало и другим мјестима гдје је успјела да упадне и угрози и уништи све што је српско“, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Из Полицијске управе Источно Сарајево синоћ је саопштено да је оштећена спомен-плоча у мјесту Враца у Источном Новом Сарајеву и да је у току рад на расвјетљавању и проналску извршиоца кривичног дјела оштећење и одузимање туђе ствари.

Борачка организација Источно Ново Сарајево је 2014. године поставила спомен-плочу на Врацама у знак сећања на војну смотру коју је на том мјесту у мају 1992. године извршио генерал Ратко Младић.

/Срна/