ЋОСИЋ: СРПСКА ВОЈСКА БРАНИЛА НАРОД

95

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је данас, на обиљежавању Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата на Палама, да је српска војска на овом простору бранила српски народ, нејач, и да нису тада били сви организовани сигурно генерације које су биле дјеца и млађе не би биле данас овдје.

„Ово је прилика да се подсјетимо на најславније дане, када је војска створила Републику Српску и дала допринос за одбрану српског народа. Тридесет двије године након почетка Одбрамбено-отаџбинског рата можемо рећи да смо задржали саборност, јединство у погледу одбране Републике Српске и српског народа“, изјавио је Ћосић новинарима.

Ћосић је навео да се градска власт у континуитету труди да сарађује сваког дана са Борачком организацијом и свим организација које баштине традицију Одбрамбено-отаџбинског рата, да се побољша статус борачких категорија.

Према његовим ријечима, на Палама и у Српском Сарајеву су се доносиле најважније одлуке за Републику Српску у периоду 1992-1995. године јер су то мјеста гдје је одбрањена Српска и српски народ.

„Да није Српска одбрањена на овом подручју, сигуран сам да не би била одбрањена Република Српска и не би изгледала данас као што изгледа“, поручио је Ћосић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић истакла је да мртви борци неће никада бити заборављени јер су они живи док је Републике Српске.

„Све док су живи они који су били њихови саучесници у рату, саборци који их носе у свом срцу, наши погинули борци неће бити заборављени“, рекла је Гавриловићева.

Начелника општине Пале Бошко Југовић честитао је Дан бораца Републике Српске и исказао задовољство што су се данас окупили у великом броју сва удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата како би се заједно присјетили свих бораца који су дали своје жовоте за одбрану Републике Српске.

„Палама је посебан интерес да се слави овај празник јер је на Палама створена Република Српска, она је пријестоница Републике. Мала локална заједница тада је 1992. године израсла у гиганта када је ријеч о патриотизму, родољубљу јер је дала максимално колико је могла за одбрану Републике Српске и прихватала српски народ и нејач приликом егзодуса сарајевских Срба“, изјавио је Југовић.

Он је додао да је град Источно Сарајево дао много за Републику Српску.

„Поносимо се домовина коју сада имамо“, истакао је Југовић и захвалио општинској Борачкој организацији за све што ради када је ријеч о обнови културе сјећања, додајући је важно да се младе генерације сјећају увијек оних који су дали своје жовоте за слободу у којој данас сви уживају.

Поводом Дана бораца служен је парастос за погинуле и умрле борце у Цркви Успења Пресвете Богородице, положени вијенци на Централно-спомен обиљежје и на споменик команданту специјалне јединице „Бели вукови“ Срђану Кнежевићу, те одржана свечана академија.

Вијенце су положили представници Борачке организације, општине Пале, града Источно Сарајево, припадници Полицијске управе Источно Сарајево, Општинске организације Црвеног крста Пале, Удружење пензионера Пале, Удружење ветерана војне полиције Сарајевско-романијског корпуса, СУБНОР-а, декан Економског факултета Пале Марко Ђого, представници Организације старјешина Војске Републике Српске.

Борачка организација је и ове године расписала конкурсу у основним школама и Дјечијем центру „Бубамара“ за најбољи ликовни и литерарни рад о теми „Мој дједа је имао брата“, за које су данас подијељене захванице.

Плакете и захвалница додијељене су и колективима и појединцима који су допринијели афирмацији рада Борачке организације Пале.

/Срна/