СОКОЛАЦ- Сокочалки средњошколци међу најбољим у БиХ на М:тел такмичењу

107

Ученици соколачког Средњошколског центра /СШЦ/ „Василије Острошки“ јуче су са апликацијом помоћу које средњошколци могу да се одлуче за будуће занимање били међу најбољим на такмичењу „М:тел ап“ /M:tel App/ на нивоу БиХ и пласирали се на регионално такмичење које ће бити одржано у Београду, саопштили су из СШЦ.

Средњошколци су се такмичили у изради мобилних апликација /Андроид, ОС/, а тим Тамара Бакмаз, Сергеј Беатовић и Немања Ећимовић под менторством професора соколачког СШЦ Ање Крсмановић побиједио је са апликацијом „you choose you“ која ради на концепту професионалне оријентације, навели су у школи.

Апликација је намијењена средњошколцима који похађају гимназију или стручне школе, са одјељењима или смјеровима за ученике који се специјализују у области рачунарства и информатике, као и за све остале средње школе у БиХ чији су ђаци заинтересовани за учешће у овом конкурсу.

Циљ пројекта је подршка знању за будућност и младима, развој АЈ-ТИ сектора и развој тржишта мобилних апликација на локалном језику.

Завршно регионално такмичење биће одржано у Београду са побједничким тимовима из Србије, Црне Горе и БиХ.

Из соколачког Средњошколског центра су нагласили да се такмичење реализује уз сагласност са ресорним министарствима, те да у њему учествују школе из Републике Српске и Федерације БиХ, као и Брчко дистрикта.

Пет најбољих појединаца и тимова на овом такмичењу освојиће и изузетно вриједне награде-паметне мобилне телефоне, наведено је из соколачког СШЦ.

Будући да је компанија „М:тел“ дио групације која послује регионално, исти конкурс ће истовремено бити организован и у Србији и у Црној Гори.

Најбољи аутори апликација из БиХ такмичиће се на рагионалном нивоу у регионалном ап изазову који организују „Телеком“ Србија, „М:тел“ БиХ и „М:тел“ Црна Гора у којем ће бити ученици из све три земље.

/Срна/

Фото: Средњошколски центар „Василије Острошки“