ЋОСИЋ: ТАБЛЕ ПОСТАВЉЕНЕ НА ИСТИМ МЈЕСТИМА ГДЈЕ СУ ПРЕТХОДНЕ СТАЈАЛЕ 20 ГОДИНА

519

Хистерија политичког Сарајева достиже врхунац уклањањем табле с натписом на којем је изнесен податак о 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево и медијским линчом дјевојака које студирају у том граду, што се озбиљно преноси и на народ у ФБиХ, рекао је Срни градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је напоменуо да су нове табле постављене на истим мјестима гдје су прије двије деценије постављене табле које су означавале улаз у тадашње Српско Сарајево, а данас Источно Сарајево.

Када је ријеч о табли на Лапишници, градоначелник Ћосић је рекао да је нова табла постављена чак и даље од Кантона Сарајево него што је била ранија табла, која је ту годинама стајала без проблема.

„Водили смо се тиме да, ако је нешто договорено прије 20 година, а јесте договорено на нивоу општина, да ни сада неће бити проблема. Ако је табла била на територији Кантона Сарајево, односно ФБиХ, требало је да неко то каже за ових 20 година“, указао је Ћосић.

Према његовим ријечима, тачна ентитетска граница између Републике Српске и ФБиХ никада није утврђена и несхватљив је поступак на који је то учињено.

„Али добро, ми ћемо то њихово једнострано утврђивање ентитетске границе искористити да ово питање и званично покренемо па да онда завршимо и причу о разграничењу између ентитета. Наравно, табла ће поново бити постављена и то на сигурној територији Републике Српске и града Источно Сарајево“, додао је Ћосић.

Он је напоменуо да је јасно да људима у Кантону Сарајево не смета табла него истина на њој написана, а то је да је 157.000 Срба морало да напусти Сарајево.

То је, каже, истина која их боли и очигледно је да да су се због тога одлучили да уклоне таблу, без икаквог обавјештења служби града Источно Сарајево.

„Као што смо и раније рекли, постављање табли је редовна активност у свакој локалној заједници с циљем побољшања њене видљивост и промоције, а тај посао смо искористили и да истакнемо непобитну чињеницу да је 157.000 Срба морало да напусти Сарајево“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, као и овај случај са таблама, тако и медијски линч дјевојака из Републике Српске које студирају у Сарајеву показује да је у овом граду забрањено различито мишљење и да је мржња и бијес бошњачке политике ушла у бошњачки народ и све поре друштва у ФБиХ.

„Наше дјевојке ће бити добро, ништа им се не смије десити, а та мржња која је сада уперена према њима нашкодиће само онима који је носе у себи“, истакао је Ћосић.

Он каже како вјерује да имамо право на различито мишљење и да можемо да живимо једни поред других у Источном Сарајеву и Сарајеву, Републици Српској и ФБиХ, али очигледно је да овакви поступци из ФБиХ доводе до коначног раздвајања.

Ћосић је оцијенио да се на свим овим примјерима показује да не желе нормалан однос и да је, нажалост, заједнички живот немогућ.

По налогу Министарства комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околине Кантона Сарајево јутрос је уклањена табла коју је на улазу у Источно Сарајево поставио градоначелник Источног Сарајева 30. јуна 2023. године на којој се наводи да је Источно Сарајево град који припада оним 157.000 Срба који више не живе у Сарајеву.

Из кантоналног МУП-а у Сарајеву данас су саопштили да је од њих Тужилаштво БиХ затражило материјал у вези са двије студенткиње, од којих је једна на друштвеним мрежама подигла три прста, а друга објавила фотографију генерала ВРС Ратка Младића, што ће оквалификовати као кривично дјело.

Како се наводи, Тужилаштво БиХ се изјаснило да се овај случај квалификује као кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

/Срна/