ПАЛЕ- Југовић потписао меморандум о сарадњи са ампутирцима

204

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас са Удружењем ампутираца Источно Сарајево меморандум о сарадњи која ће обухватати реализацију пројеката.

Југовић је изјавио новинарима да ће локална заједница помоћи Удружењу у финансијском и сваком другом смислу прилком реализације одређених пројеката.

„Свјесни смо тежине обављања њиховог посла чији је основни циљ да омогуће запошљавање лица из ове категорије како би били равноправни чланови друштва“, изјавио је Југовић и додао да на подручју града Источно Сарајево постоје 184 члана Удружења ампутираца.

Он наводи да их посебно импресионира подухват Удружења ампутираца који планирају успон на врх Свете Горе.

„То треба да нагласи посебну ноту борбе српског народа, а посебно категорије која је у Одбрамбено-отаџбинском рату дала своје дијелове тијела за Републику Српску“, истакао је Југовић.

Југовић је захвалио Удружењу ампутираца на посјети и свему ономе што чине, наводећи да са подручја општине Пале има више од 30 чланова у њиховом саставу.

Предсједник Управног одбора Удружења ампутираца Источно Сарајево Срђан Јеремић каже да су потписивањем меморандума озваничили сарадњу која је везана за подршку у законском смислу да ће општина Пале стати иза Удружења и помагати у пројектима колико буде могла.

Јеремић додаје да су са општином Пале преко чланова Удружења и раније сарађивали, која им је помагала у ходочашћима на Свету Гору, у обиласцима манастира у Републици Српској и кроз пар пројеката запошљавања чланова који су са територије Пала.

Он наглашава да Удружење ампутираца Источно Сарајево, њих 16, планира 22. августа да оде до манастира Хиландар, од чега је седам ампутираца изразило жељу да се попне на врх Свете Горе.

„Једном смо то урадили и опет ћемо. Неки од нас су без једне ноге, обе ноге или без руке. На тај начин се боримо да људи чују за нас и наше постојање, али и рекламирамо наше могућности шта можемо урадити у смислу запошљавања или нормалног живота“, поручио је Јеремић.

Према његовим ријечима, већ 12 година имају традицију очувања и његовања Одбрамбено-отаџбинског рата јер све манастире када обиђу спомену браћу која су дала живот за Републику Српску као и преживјеле који се и данас боре за Српску на неки начин.

/Срна/

Фото: општина Пале