ЋОСИЋ: ШТЕТЕ СУ ВЕЛИКЕ, АЛИ ЈЕ БИТНИЈЕ ДА НИЈЕ БИЛО ЉУДСКИХ ЖРТАВА

418

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је синоћ да су велико невријеме и поплаве највише погодиле општине Трново, Источну Илиџу и Пале, а штете је било и на Сокоцу и Источном Новом Сарајеву, те на макадамским путевима у Источном Старом Граду, али је срећа да није било људских жртава.

Ћосић је захвалио премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу што борави у Источном Сарајеву ради сагледавања ситуације и проналажења најефикаснијих рјешења за санацију штете од поплава, наводећи да је Градска управа све вријеме ове природне непогоде имала отворену комуникацију са Владом Српске и њеним кључним надлежним институцијама, првенствено са Републичком управом цивилне заштите и ватрогасно-спасилачким јединицама.

„Градска управа ће партиципирати у сношењу досадашњих трошкова који су били у вези са насипањем заштитног материјала и камена у угроженим подручјима, а остварили смо и контакт са привредним субјектима којима захваљујемо за подршку током јучерашњег дана“, рекао је Ћосић новинарима.

Према његовим ријечима, око 70 ватрогасаца било је на терену, гдје су исушивали поплављене стамбене и пословне просторије.

Он је најавио да ће се град побринути и за чишћење улица у урбаном дијеловима Источног Сарајева, као и за послове дезинфекције.

„Будућу сарадњу са Владом Републике Српске планирамо у два правца – да посредством општинске комисије идентификујемо сва домаћинства која су претрпјела штету од поплава и да утврдимо износе штете у око 400 домаћинстава, а у другом дијелу да попишемо оштећену јавну структуру“, најавио је Ћосић.

Он је захвалио Вишковићу за обећање да ће Влада посредством „Вода Српске“ помоћи санацију корита ријеке Жељезнице у Војковићима и моста „Ратка Мочевића“, као и четири критичне тачке на магистралном путу ка Трнову.

„Ова ситуација свима нама је опомена, а односи се на то да смо процјењивали да су надморска висина и мањи водотокови, који постоје у нашем граду, смањили могућност од поплава, а дошло је до тога да су управо бујице мањих ријека изазвале ове велике поплаве и нанијеле штету“, навео је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је поручио да се у наредном периоду мора више размишљати о томе да више буџетских средстава буде планирано за чишћење ријечних корита, набавку опреме, и на локалном и градском нивоу.

„Поучени овим искуством, а Влада не може сву штету да надокнади, мада ће учинити све што је у оквиру њених могућности, као и на другим подручјима и сличним ситуацијама, и ми ћемо морати да будемо активнији и да спремно дочекамо кризне ситуације, да дјелујемо превентивно, све с циљем заштите живота и здравља људи и њихове имовине“, рекао је Ћосић.

У Источном Сарајеву синоћ је одржан састанак премијера Републике Српске Радована Вишковића са градоначелником Љубишом Ћосићем и начелницима шест општина из састава града о штети коју су узроковале поплаве на овом подручју.

Састанку су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалићи и вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић.

Најављено је да ће Вишковић данас посјетити поплављена подручја и разговарати са становништвом и начелницима општина.

/Срна/