БРАТИМЉЕЊЕ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И КИНЕСКОГ ГРАДА ЦАНГЂО

500

У кинеском вишемилионском граду Цангђо, посредством Амбасаде БиХ у Народној Републици Кини, 12. новембра 2023. године уприличена је свечана церемонија потписивања Споразума о братимљењу града Цангђо из провинције Хебеи и града Источно Сарајево из Републике Српске.

Споразум су потписали градоначеник кинеског града Цангђо, Ксјанг Хуи /Xiang Hui/ и предсједник Скупштине града Источно Сарајево, Бранко Короман, уз присуство Њ.Е. Синише Берјана, амбасадора БиХ у НР Кини и бројних локалних званичника. Након исказивања намјере оба града о успостављању узајамним братских односа, потписани Споразум постаје валидан након ратификације од стране Кинеске асоцијације за братимљење са градовима других држава.

Споразум се базира на принципима узајамног разумијевања, пријатељства, развијања и јачања братске сарадње између два града у области индустрије, пољопрвиреде, трговине, образовања, спорта, културе и туризма, са посебним фокусом на област економије и трговинске размјене.

Током званичног састанка са највишим руководством града Цангђо, договорене су и конкретне активности у наредном периоду, као и узвратна посјета представника кинеског града Источном Сарајеву наредне године. Овом приликом размијењени су и прикладни поклони који симболизују културно-историјско насљеђе оба града.

Град Цангђо, један је од највећих градова у провинцији Хебеи са око 7,3 милиона становника, простире се на површини од 14.000 км2. Са историјом старом више од 1.500 година и три УНЕСКО локације, овај кинески град је колијевка древних кинеских борилачких вјештина, традиционалне кинеске медицине и дом је 17 заштићених кључних националних блага Кине. Први је индустријски град у провинцији, са више од 27.000 компанија и 100 кластера, те је изузетно важно транспортно чвориште. Осим веома развијене индустрије производње биомедицинске опреме, хемијских средстава, крзна, производње цијеви, машина за паковање и других, посебно се издваја ауто индустрија, гдје се сваке минуте направи по један аутомобил.

Споразум о братимљењу је потписан на маргинама 5. конференције о сарадњи између Кине и земаља централне и источне Европе у области предузетништва. У протеклих 30 година од формирања Града Источно Сарајево, ово је прво братимљење Града са било којим другим градом из иностранства, изван регије Балкана и Русије.