ЗА ПОДСТИЦАЈ У ПРИВРЕДИ ВЛАДА СРПСКЕ ОБЕЗБИЈЕДИЛА 14,5 МИЛИОНА КМ

299

У Источном Сарајеву данас је, у организацији Министарства привреде и предузетништва у сарадњи са Привредном комором Српске, одржана презентација за подстицаје за директна улагања и подстицаје за развој малих и средњих предузећа за шта је Влада Српске одобрила 14,5 милиона КМ.

Помоћник министра привреде и предузетништва Ивана Сандић Благојевић истакла је да су ови подстицаји намијењени привредним субјектима који уводе савремену технологију и купују нове машине и опрему, с тим што машине и опрема могу бити и половни, али не старији од осам година.

Благојевићева је нагласила да, без обзира на то о каквој опреми је ријеч, минимална финансијска вриједност улагања је 50.000 КМ без ПДВ-а.

Она је рекла да се подстицајима суфинансира дио тих оправданих улагања и подстицајна средства се одобравају свим привредним субјектима који испуне све услове за остваривање права на подстицај.

Благојевићева је подсјетила да Министарство привреде и предузетништва има неколико линија финансијске подршке намијењених привредним субјектима у Републици Српској.

„У складу са законом о подстицајима у привреди Републике Српске вршимо додјелу подстицаја за повећање плата радника, као и подстицаја за директна улагања“, рекла је Благојевићева и додала да су за град Источно Сарајево и општине које припадају овој регији до сада по том основу исплатили око 2,7 милиона КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је овај програм подстицаја, који Влада Републике Српске реализује посредством ресорног министарства, одличан, и да локалне заједнице морају да га промовишу како би сви били упознати са њим и аплицирали за ова средства.

Ћосић је нагласио да је добро што Влада овим програмом усмјерава 14,5 милиона КМ, али да није довољно јер је ова година у пословном смислу тешка за привредне субјекте.

„Задатак Градске управе је да овим програмом обухватимо најмање 100 привредника са подручја града и да са Градском развојном агенцијом израдимо адекватне програме којима ће привредници аплицирати према ресорном министарству“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да Градска управа у својим базама података има евиденцију и о свим друштвима са ограниченом одговорношћу, акционарским друштвима и свим самосталним предузетницима на подручју града, што ће искористити да би се помогло у изради квалитетних апликација.

Директор Подручне привредне коморе Источно Сарајево Винка Мићић рекла је да је 17. августа објављен јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2023. години, који је отворен 30 дана.

Мићићева је нагласила да су заједно са ресорним министарством искористили прилику да још једном позову и да упознају све своје чланове о условима јавног позива.

/Срна/