КОНКУРС „ЖИВОТ ЈЕ У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“ ОТВОРЕН ДО 8. ОКТОБРА

396

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић позвао је представнике медијских кућа и новинаре из Републике Српске да се пријаве на конкурс за избор најбољег медијског прилога „Живот у локалној заједници“ који траје до 8. октобра, истичући да су предвиђене три вриједне награде. Он је захвалио представницима Савеза општина и градова Републике Српске, јер су, како је истакао, први пут организовали овај конкурс.

„То је врло битно, имајући у виду присуство медија, као и свакодневно обавјештавање јавности о дешавањима у животу грађана“, навео је Ћосић и додао да су запослени у медијима, они који имају најбољу слику о начину живота у локалној заједници, те да је они на најбољи начин и преносе јавности.  

Како је навео,  врло је важно што је направљена спона медија из Републике Српске и Савеза,  који представља локалне заједнице,  да награди запослене у медијском сектору.

„Драго ми је да по узору на сталну конференцију Општина и градова Републике Србије и Савез општина и градова Републике Српске отвара овај јавни позив“, рекао је Ћосић и изразио задовољство да је ова активност данас промовисана у граду Источно Сарајево.

Ћосић је захвалио медијима који извјештавају из Источног Сарајева, врло квалитетно и правовремено, јер, како је истакао, медијски притисак ком су изложени запослени у медијском сектору, највише подносе управо људи који извјештавају из Источног Сарајева о дешавањима, не само из локалних заједница, него и о ономе што представља виши ниво власти.

„Као предсједник Савеза, позивам све представнике медија из Републике Српске да кандидују своје прилоге“, навео је Ћосић и нагласио да је улога медија врло значајна и  да запослени у медијском сектору раде врло стресан посао, те, како објашњава, свакодневно морају бити ажурни и присутни у јавности.   

„Ни ми у Источном Сарајеву не бисмо имали могућност да упознамо јавност о дешавањима у локалним заједницама без представника медија и због тога им захваљујем“, навео је Ћосић.

Према његовим ријечима, најбоље новинарске приче су приче о животу људи у локланим заједницама, јер су то позитивне и топле људске приче.

Он је изразио наду да ће међу најбољим прилозима бити и прилози о животу у Источном Сарајеву, али и о животу у осталим дијеловима Републике Српске.

„Људи креирају и дешавања и догађаје и не постоји ни вјештачка интелигенција ни роботи који ће замијенити представнике медија, али ни људе у свакодневном животу Републике Српске“, рекао је Ћосић.

Стручни сарадник за односе с јавношћу Савеза општина и градова Републике Српске Владана Поповић Ђорђић рекла је да су теме конкурса заштита животе средине, родна равноправност, унапређење положаја рањивих група, привлачење инвестиција и укључивање грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу.

„Желимо да дамо на значају улози медија у извјештавању о животу у локалним заједницама. Право учешћа имају сви представници медија, а без ограничења кад је ријеч о врсти новинарске форме и о дужини трајања пилога. Прва награда је лаптоп, друга награда је продужени викенд за двије особе и трећа је мобилни телефон“, навела је Ђорђићева.

Конкурс је отворен за новинаре локалних, регионалних или националних медија са подручја Републике Српске отворен је до 8. октобра.

Медијске прилоге потребно је послати на адресу Савеза општина и градова Републике Српске – Служба за информисање.