ЛУКАЧ У ПОСЈЕТИ ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: СТАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ ЗАДОВОЉАВАЈУЋЕ, БИЋЕ ПОСТАВЉЕНО ЈОШ 286 КАМЕРА

365

Безбједност у граду Источно Сарајево је задовољавајућа, а пројекат видео-надзора биће унапријеђен постављањем још 286 камера, изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач након састанка са градоначелником Љубишом Ћосићем и начелницима општина које чине град.

Лукач је навео да је на састанку речено да ће пројекат видео-надзора у Источном Сарајеву, који је започет прије неколико година са 235 камера које су већ постављене и допринијеле су већој безбједности свих грађана, бити унапријеђен инсталирањем око 286 камера.

„Сви начелници су сагласни да је то добар пројекат који ћемо заједно да изнесемо“, рекао је Лукач новинарима.

Он је навео да је састанак био јединствена прилика за разговор о безбједности у Источном Сарајеву и свим општинама које припадају граду, те додао да су начелници изнијели позитивне оцјене.

„Све што смо чули углавном је позитивно и не може се назвати примједбама. Добра је сарадња са полицијом и станицама полиције у свим градским општинама“, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, на састанку је оцијењено да предизборна кампања и предстојећи избори треба да протекну коректно и демократски и истакнуто да не смије бити крађе или куповине гласова и да то сви треба одмах да пријаве полицији.

Лукач је нагласио да ће полиција интервенисати у складу са законом, без обзира о коме је ријеч и предузети све што је потребно на процесуирању оних који евентуално мисле да добију на изборима преваром или да „купе“ побједу.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је Лукачу за посјету, истичући да је општа оцјена да је полиција истински у служби грађана Источног Сарајева.

„Драго ми је да су начелници изнијели јединствену оцјену о стању безбједности, како саобраћајне, тако и јавне, на подручју њихових локалних заједница. Оцијењено је да је ситуација добра, али и да може боље, посебно када је ријеч о путној инфраструктури, што није у надлежности министра“, рекао је Ћосић.

Он је навео да ће покушати да се утиче на надлежне органе да путне комуникације буду боље и да се смањи број страдалих на путевима.

„То је конкретна акција МУП-а и активности на постављању стационарних камера која ће дати резултат, као и наше активности на постављању освјетљења локалних и регионалних саобраћајница“, рекао је Ћосић.

Он је додао да су начелници на састанку указали да је неопходно што прије почети изградњу објеката полицијских станица и Полицијске управе на Палама.

Ћосић је захвалио Влади Републике Српске и Министарству унутрашњих послова што ће град Источно Сарајево добити најсавременији објекат Полицијске управе.

„Апелујем на институције попут Канцеларије за разматрање жалби да се испоштују рокови који су пробијени и да се донесе одлука како би средства која је Влада одобрила била испоштована и радови почели ове године“, рекао је Ћосић.

У име начелника новинарима се обратио начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, који је захвалио Лукачу за посјету и указао на коректну сарадњу са начелником Полицијске управе Источно Сарајево Бранимиром Шеховцем.

„Хвала министру што нас начелнике информише о стању безбједности. Ми ћемо бити на располагању да помогнемо што се тиче материјално-техничких средстава како би наше полицијске станице биле уређене и опремљене“, рекао је Гашановић.

Прије састанка са Ћосићем и начелницима општина у саставу града Источно Сарајево, Лукач је одржао састанак са руководством Полицијске управе Источно Сарајево.

/Срна/