УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА ШЕСТ МЈЕСЕЦИ ОВЕ ГОДИНЕ

336

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас, на 12. редовној сједници, извјештај о извршењу градског буџета за период од 1.1. до 30.6.2022. године.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су одборници подржали Информацију о имплементацији Плана за отклањање неправилности и недостатака по Извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске по основу Извјештаја за 2020. годину.

Приједлог ребаланса буџета града Источно Сарајево за 2022. годину на данашњој сједници није добио потребну подршку одборника.

 „Нацрт ребаланса буџета би добио неопходну подршку већине одборника, али због једног одборника мање није усвојен“, нагласио је Ћосић.

 „Трудили смо се да на најбољи начин реализујемо буџет, који ће уз 800.000 КМ од наредне седмице за Спомен комплекс, бити највећи буџет откад град постоји и износиће 16.100.000 КМ“, истакао је Ћосић и додао да му је жао што опозиција није подржала Одлуку о приједлогу ребаланса буџета, иако је подржаo половину амандмана.

Одборници су на данашњој сједници договорили тематску сједницу о стању у предузећу „Мофас“, која ће бити припремљена заједно за руководством предузећа „Дигис“. Градоначелник Ћосић нагласио је да постоји идеја да сједницу директно преноси Градска радио-телевизија, како би сви заинтересовани грађани били адекватно информисани.

Одборници су усвојили Информацију о функционисању јавних комуналних предузећа, а предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман нагласио је да је циљ да се депоније у Крупачким стијенама, Палама и Сокоцу доведу у адекватно стање које би испуњавало све услове.

„Градоначелник Ћосић је информисао  да би могло да се издвоји око 200.000 КМ за санирање депоније у Крупачким стијенама, гдје три предузећа тренутно одвозе смеће; „Комил“, „Рад“ и „Трново“, те један дио средстава за санирање депоније у Палама“, објаснио је Короман.

Предсједник Короман истакао је да се у вези са усвојеном Информацијом о стању у области запошљавања, коју је припремио Завод за запошљавање, тренутно на територији града Источно Сарајево налазе 5 282 активна незапослена лица.

„Завод за запошљавање је, путем својих пројеката, уложио у шест општина на територији града Источно Сарајево 4.690.000. КМ, што је омогућило запошљавње 824 лица“, напоменуо је Короман.

Одборници су једногласно подржали приједлог Клуба одборника Српске демократске странке о осуди словеначког режисера Мирана Зупанича, који је у свом документарном филму „Сарајево сафари“ пласирао измишљену тему о наводном „лову на људе“ са српских положаја на сарајевском ратишту.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман објаснио је да ће одлука о конкретним активностима које ће бити предузете против овог режисера бити донесене у наредним данима.

Одборници су данас подржали Одлуку о давању сагласности на Споразум о успостављању сарадње између Града Ниша и Града Источно Сарајево.

На данашњој сједници одборници су усвојили Информације о судским споровима које води град Источно Сарајево, Информацију о изградњи инфраструктурних објеката на подручју града Источно Сарајево, те  Одлуке о искњижењу пословно-производног објекта „Фарма крава“, као и Одлуку о допуни Одлуке о оснивању ЈУ „Туристичка организација Града Источно Сарајево“.