ЛУКА ЖДРАЛЕ – НАПРЕДНЕ ИДЕЈЕ И ИНОВАЦИЈЕ ЗА БУДУЋНОСТ

945

Лука Ждрале, апсолвент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву – смјер Аутоматика и електроника, одличан студент, освајач многобројних награда који постиже изванредне успјехе из ове области, признаје, ипак, да му електротехника није била први избор.

Након завршене гимназије, намјеравао је да упише стоматологију, што је, како каже и природно, с обзиром на то да му је покојни отац био стоматолог, међутим, љубав према програмирању је успјела превагнути. Одмалена је, како се присјећа, волио да прави играчке и да их поправља, те су му  математика и аутоматика посљедично представљале пут којим би могао кренути.

Изванредан у различитим ваннанставним активностима

Лука, осим тога што је одличан студент, изванредан је и у ваннаставним активностима. Од друге године студирања стиче праксу, успијева повезати аутоматику и електорнику са софтверским инжењерингом.

Предсједник је удружења ИСТЕКА-а Источно Сарајево (EESTEC- Удружење студената електротехнике Европе), од 2018. године. Лука објашњава да је то највећи међународни пројекат студената, електротехничких и информатичких наука, те да му је то олакшало студирање и омогућило да се упозна са еминентним стучњацима, професорима и колегама, који имају иста и слична интересовања из области електротехнике.

Додаје да, иако није учествовао у размјени студената коју је Универзитет у Источном Сарајеву организовао у оквиру ЕРАСМУС програма, посјећује семинаре и конгресе у Пољској и Грчкој.

Лука, као предсједник удружења студената ИСТЕКА и организатор сајма Сајам запошљавања на ЕТФ-у у Источном Сарајеву одржаног у мају, истиче да је изузетно задовољан одзивом компанија, али и бројности студената, којих је како наводи, било око 250.

„Циљ је било упознавање студената с фирмама, у којима би, евентуално, могли добити стипендије или касније запослење“, истиче Лука и додаје да су овакви сајмови изузетно важни јер представљају и додатни подстрек студентима да уче и да напредују.

Иновативне идеје, успјешни пројекти и награде

Лукина идеја у вези са производњом хардвера и софтвера проглашена је најбољом на недавно одржаном такмичењу у оквиру акцелератор програма, које је спровела Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Заводом за запошљавање, а он скромно објашњава да се није надао да ће у завидној конкуренцији, међу сјајним и врло интересантним идејама, баш његова да буде издвојена као најбоља.

У сарадњи са Министарством за високо образовање и  научно-технолошки развој Републике Српске те Савезом инвеститора, организован је велики број радионица и семинара, гдје су Лука, али и остали студенти имали прилику да прошире своја знања, размијене искуства и започну идеје за развој нових пројеката.

Ждрале открива тек неколико невјероватних пројеката у чијој је реализацији учествовао, а као најдражи, истиче онај на ком је радио са дјевојком, инжењером пољопривреде.

Дигитализација пољопривреде и доградња ‘смарт хоум’ система

„Ријеч је о паметном пластенику, који доказује да је итекако могуће дигитализовати пољопривреду, односно постићи АЈ-ТИ рјешење које ће пољопривредницима олакшати посао“, наглашава Лука.

Он спомиње и да тренутно ради на систему „Смарт хоум“, што како каже и није непозната појава, али врло мало искориштена на нашим просторима, те да је циљ што више је прилагодити, учинити доступнијом и једноставнијом за кориштење.

Врло амбициозно, баш онако како и треба, апсолвент електротехнике и младић који иза себе већ има значајне успјехе, најављује нове идеје и како каже, себе за неколико година види у приватном бизнису, гдје ће своје идеје каналисати у  рад на индустријским постројењима, али и веб програмирању, те креирању апликација за ИОС и АНДРОИД системе.

Све ове сјајне идеје Луке и његових колега не могу, а да не донесу корист и нашој локалној заједници. Иако су европске и свјетске земље далеко препознатљивије по развоју информационих техниологија од средине у којој живимо, са много већим могућностима, млади људи, пуни ентузијазма и жеље за успјехом, несебично, кроз лични развој могу у значајној мјери да допринесу реализацији великих пројеката, те да допринесу развоју свог града и цијеле Републике Српске.