НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО АПЛИКАЦИЈА КОЈА ПРАТИ ЗАГАЂЕНОСТ ВАЗДУХА

954

На званичној веб страници Града Источно Сарајево инсталисана је апликација путем које грађани свакодневно могу да прате податке о  квалитету ваздуха, температури и влажности ваздуха, које прикупљају сензори постављени на двије локације у Источном Сарајеву.

Сензори, постављени на згради Електротехничког факултета у Источном Сарајеву и на локалитету Бруса, на Требевићу, имају могућност да прикупљају податке о ПМ 2,5 и ПМ 10 честицама, те да врше мјерења температуре и влажности ваздуха. Сензори могу да мјере на температурама од минус 20 до 45 степени Целзијусових.

Сензоре за мјерење нивоа загађености ваздуха и електронику развили су професори и студенти Електротехничког факултета, уз подршку Градске управе Источног Сарајева, а презентација овог пројекта извршена је у октобру прошле године.

И Градска развојна агенција Источног Сарајева у протеклом периоду успјешно је  реализовала пројекат “Набавка и постављање сензора за мјерење квалитета ваздуха” на територији свих шест општина града Источно Сарајево.

Пројекат је дио иницијативе Паметни град Источно Сарајево. Агенција је у претходном периоду, у оквиру пројекта „ESMARTCITY”, као пилот активност, поставила сензор за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара на територији општине Источна Илиџа.

С обзиром на то да се у пракси потврдио квалитет и значај информација које сензор прикупља, сензори су набављени  и за остале општине, односно за Трново, Соколац, Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево, тако да је сада овим уређајима покривен град у цјелини.