ПОДРШКА ИЗГРАДЊИ СПОМЕНИКА НА ВРАЦАМА, НЕ ДОЗВОЛИТИ ПОТЦЈЕЊИВАЊЕ СРПСКИХ ЖРТАВА

908

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је Срни да град подржава иницијативу општине Источно Ново Сарајево за изградњу дијела Спомен-парка на Врацама о страдању српског народа у Другом свјетском рату и током протеклог грађанског рата, те да неће дозволити потцјењивање српских жртава у свим ратовима од острашћених националиста и србомрзаца замотаних у антифашистичке и либералне кошуље.

Реагујући на изјаву предсједника Савеза антифашиста и бораца нарадноослободилачког рата ФБиХ Нијаза Скендерагића да је градња новог споменика на Врацама „једна у низу популистичких петарди недораслих политичара из Републике Српске“, Вуковић је истакао да су ти „недорасли политичари“ заједно са поносним српским народом, изградили и граде Источно Сарајево и Републику Српску, и градиће споменике свједочанства, инсистирајући на истини из генерације у генерацију.

„Још дуго ће неостварени и прикривени политичари из разних организација, попут дотичног господина Скендерагића, гледати и слушати слободну српску мисао која никад неће изгубити достигнуту конститутивност и слободу која нам дозвољава овакве иницијативе и спомен-обиљежја на својој територији“, поручио је Вуковић.

Вуковић је нагласио да су прошла времена једностраног сервирања истине о догађајима из претходних ратова, те да ће српски народ много озбиљније, јасније, организованије и одважније радити на објелодањивању чињеница из ранијег времена како би исправили искривљену слику која је стварана дуго времена.

„Знајући да ову иницијативу подржава и мој насљедник на мјесту градоначелника Љубиша Ћосић, јасно је да је српска сагласност потпуна на овим питањима и да су наши редови збијени на оваквим темама“, нагласио је Вуковић.

Он је додао да концепт упорности већег дијела федералне политичке сцене на платформи грађанске државе у којој би Србима овакви споменици били забрањени, обавезује на одгајање генерација потомака на бескрајној чврстини у јачању Републике Српске и Источног Сарајева, што ће се и чинити.

Предсједник Савез антифашиста и бораца нарадноослободилачког рата ФБиХ Нијаз Скендерагић изјавио је да градња новог споменика на Врацама представља једну у низу „популистичких петарди недораслих политичара из Републике Српске“.

/Срна/