НОВИЋ: СВИ ИМАЈУ ШАНСУ, НА ЊИМА ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ ЈЕ ИСКОРИСТИТИ

262

Под покровитељством Града Источно Сарајево, у Културном центру Источно Ново Сарајево, синоћ је промовисана књига „Од Детлака до Ист Ривера“ Средоја Новића, којем је циљ био да покаже да и људи рођени у селима и непознатим мјестима могу да направе и каријеру и говоре пред УН.

„Желио сам да оставим поруку младим генерацијама да живот треба посматрати с оптимистичне стране, да сви имају шансу, али је ствар да ли ћете је искористити. Ако је не искористите на вријеме, онда сигурно нећете бити у прилици да достигнете далеко“, рекао је Новић, који је тренутно делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео да је у првом дијелу књиге изнио дио аутобиографских података о себи, а да је други дио летимичан пролаз кроз његов животни и радни вијек, од Службе државне безбједности и различитих министарстава.

Новић је испричао да у књизи има много тога непознатог о ономе шта је радио, начин како је изашао из Сарајева, атмосфера која је тада владала у том граду, али и сусрети са бројним људима, са онима који су одлучивали о судбини БиХ, па и Југославије.

„Настојао сам да прикажем своје бројне разговоре са грађанима, људима у мом селу, са људима које сам сусретао широм свијета на различитим дестинацијама“, рекао је Новић.

Професор Синиша Каран је истакао да је Новићева књига посебна аутобиографија јер је писала посебна личност.

„Он нам кроз своје одрастање и живот испреплиће то лично и опште. То је управо тежина и снага и дуготрајност овог књижевног дјела“, нагласио је Каран, који је и министар унутрашњих послова Републике Српске.

Он је додао да Новић у књизи говори и о обављању веома важних послова у извршној, законодавној власти у службама безбједности, као и о активном политичком живот у различитим временима и политичким системима.

„У исто вријеме Новић нам говори о једном политичком систему који је био јак, снажан, његовом паду, времену Отаџбинског рата и времену настанка новог политичког система и нове државе“, рекао је Каран и додао да ће ова књига бити добра заоставштина и за млада покољења да им покаже како један човјек успјева у различитим временима, да су праве велике вриједности трајне и да на њима опстају и друштва.

Професор Владан Бартула рекао је да је ово веома сложено дјело са елементима приповједачког, дневничког, мемоарског, путописног и дијалошког.

„Ту је пуно личног и емотивног што ову аутобиографију чини књижевном. Пуно је тих хумористичких, сатиричких и других момената што Новића квалификује као интересантног и занимљивог писица за читање“, рекао је Бартула.

Професор Ненад Новаковић оцијенио је да је овај роман хроника рспада једног система кроз три државе, кроз начин распадања и стварања нечег новог што је приказано кроз судбину једног човјека и једне породице.

Новаковић је додао да је занимљива литерална прича од човјека од којег то не би очекивали и којег сви сматрају политичарем.

Новаковић каже да је ово и књижевно и биографско и аутобиографско, али у доброј мјери и штиво које је поткрепљено са много аутентичних докумената који ће некоме у будућности служити за нека истраживања.

Издавач књиге је „Бесједа“ из Бањалуке, а вечерашња промоција одржана је под покровитељством града Источно Сарајево.

/Срна/