ОВЕ ГОДИНЕ НАПЛАЋЕНО РЕКОРДНИХ 450.000 КМ БОРАВИШНЕ ТАКСЕ

300

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да је ове године на подручју града наплаћен рекордан износ од боравишне таксе од готово 450.000 КМ.

Ћосић је на годишњој на конференцији за новинаре, на којој је са предсједником Скупштине града Бранком Короманом, представио резултате пословања у овој години, рекао да је новац од боравишне таксе јавно и транспарентно утрошен на промотивне активности на подручју Источног Сарајева.

Он је подсјетио да је градска Туристичка организација почела процес трансформације осНивањем туристичких инфо-центара на Палама и у Источној Илиџи, те да је донесена одлука о формирању ових центара у Источном Новом Сарајеву и Источном Старом Граду, и изразио наду да ће им се у наредној години прикључити Соколац и Трново.

Ћосић је истакао да је Развојна агенција града учествовала у реализацији четири пројекта из области туризма на подручју града.

„Са Источним Новим Сарајевом, Источним Старим Градом и Палама основали смо Парк природе Требевић гдје град има 40 одсто удјела, за шта је у буџету за наредну годину обезбијеђено 50.000 КМ. Остале општине ће издвојити по 25.000 КМ“, рекао је Ћосић.

Он је изразио увјерење да ће Народна скупштина Републике Српске подржати доношење неопходних одлука да овај парк постане заштићено подручје Српске, чиме би се стекли услови и за убирање одређених прихода.

Према његовим ријечима, није изостала ни подршка Територијалној спасилачкој јединици за чије опремање су издвојена знатна средства, као и комуналним предузећима на подручју града и депонији Крупачке стијене, а издвојено је и око 40.000 КМ за јавну расвјету.

„Кроз градски Аграрни фонд до сада смо пласирали приближно 110.000 КМ, од чега 70.000 КМ Удружењу произвођача млијека Благо Романије, 25.000 КМ пчеларима, а имамо и скоро 15.000 појединачним пољопривредним произвођачима. Тај износ се из године у годину повећава“, навео је Ћосић.

Он је поменуо и пројекат бицикилистичке стазе од Бистрика до Пала који се реализује са Сарајевом, а који финансира Европска комисија, за шта је град Источно Сарајево обезбиједио израду пројектне документације, а чија градња би требала да почне на прољеће.

„Ових дана очекујемо донацију соларних панела које ћемо поставити на кров зграде градске управе. Тим пројектом ћемо обезбиједити уштеду од 40.000 КМ годишње“, указао је Ћосић.

Он је подсјетио да је град учествовао и у изградњи паркинга Болнице „Србија“, напомињући да ће у наредној години 650.000 КМ бити утрошено на парк великана српског здравства у кругу ове здравствене установе.

Када је ријеч о социјалном сектору града, Ћосић наводи да је Градска управа издвојила око 300.000 КМ за различите врсте помоћи грађанима, најчешће тешко обољелима, нагласивши да све ово неће имати смисла уколико се не уради социјална карта града и не добију основи подаци о људима којима системски треба помоћи.

Он је истакао да је градско Предузеће за директне инвестиције /Дигис/ оправдало своју улогу, јер је прича о предузећу „Мофас“ дјелимично завршена на, како је рекао, дјелимично задовољство радника према којима су све обавезе измирене, за шта је издвојено 980.000 КМ.

Према његовим ријечима, „Мофас“ и „Дигис“ су заједно продали земљиште фабрике по тржишној цијени у урбаном дијелу Источног Новог Сарајева повшине 19.904 метра квадратна за 4.570.000 КМ, из чега су и измирене обавезе.

Ћосић је рекао да су се Влади Српске обратили са молбом за реструктурисање „Мофаса“ и његово измјештање на нову локацију и са захтјевом за помоћ у износу од 990.000 КМ за куповину новог земљишта и изградњу нове хале и потребне инфраструкутуре на перифирији, како би покушали да успоставе производњу.

Он је подсјетио да ће путем „Дигиса“ реализовати пројекат изградње соларне електрене.

Ћосић је најавио и развој апликације која ће бити доступна Србима из Сарајева у цијелом свијету, путем које ће моћи да се пријаве и оставе своје податке, пошто нема званичних података о људима који су напустили ово подручје.

„Град је ове године издвојио 180.000 КМ за подршку Српској православнохј цркви /СПЦ/, од чега 75.000 КМ за подршку почетку изградње саборног храма на Тргу Србија. Наредне године ћемо покушати да издвојимо 250.000 КМ за саборне храмове на Палама и у Источном Новом Сарајеву.

Он је изразио увјерење да ће у јануару бити организовано донаторско вече за изградњу саборног храма и најавио да ће са групом привредника у фебруару или марту посјетити САД гдје ће покушати добити донатроска средства за завршетак храма.

Ћосић је рекао да је ове године за подршку култури издвојено 77.000 КМ, за невладин сектор 123.000 КМ, за вјерске заједнице 185.000 КМ, за пронаталитетну политику 55.000 КМ, за спорт скоро 340.000 КМ, а за споменике културе и сјећања скоро 930.000 КМ.

Короман је рекао да је поносан на рад Градске управе и Скупштине који су, и поред одређених тешкоћа, реализовали буџет и успјели да у таквим условима имају буџетски раст и заврше годину са 9,5 одсто раста у односу на нацрт.

Он је навео да је увоз у Источном Сарајеву био око 232 милиона КМ, извоз 104 милиона КМ, те да је покривеност извоза увозом 45 одсто.

„Имали смо 1.572 привредна субјекта и 2.694 пословна. Тренутно имамо 19.498 запослених. То је показатељ да Градска управа ствара амбијент да се привредне активности убрзано развијају“, рекао је Короман.

/Срна/