ОДАТА ПОЧАСТ ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ И ВИДОВДАНСКИМ ХЕРОЈИМА (ФОТО)

284

Полагањем вијенаца код Спомен-капеле припадницима Младе Босне на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, данас је одата почаст Гаврилу Принципу и учесницима Сарајевског атентата.

Вијенац на Спомен-капелу у којој су сахрањени Гаврило Принцип и видовдански хероји положио је савјетник у Кабинету градоначелника Источног Сарајева, Ђорђе Ступар.

Ступар је, у име градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, положио вијенац и на споменик Гаврилу Принципу у Источном Новом Сарајеву.

Вијенце су положили представици општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, општинских борачких организација и Амбасаде Србије у БиХ.

Посмртни остаци видовданских хероја, учесника Сарајевског атентата, сакупљени су по затворима земаља бивше монархије Аустро-Угарске у којима су тамновали, након чега су 7. јула 1920. године сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву.

Капела Светог арханђела посвећена видовданским херојима отворена је 19 година касније. На капели су исписани стихови црногорског пјесника Петра Другог Петровића Његоша: „Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити“.

У општини Источно Ново Сарајево изграђен је споменик Гаврилу Принципу, који је откривен 2014. године, поводом обиљежавања стогодишњице од почетка Првог свјетског рата.