ОТВОРЕН „ЈАХОРИНА ПОСЛОВНИ ФОРУМ“

172

На Јахорини је почела научна конференција „Јахорина пословни форум“ на којој ће око 120 аутора из осам земаља говорити о теми „Туризам у функцији развоја домаћег, пољопривредног прехрамбеног сектора“, а градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић оцјењује да окупљање важних људи на форуму знатно доприноси развоју цијелог подручја града.

Отварајући конференцију Ћосић је истакао да туризам не може успјети без пољопривредног прехрамбеног сектора.

„Ми смо трећи град по броју привредних субјеката и по броју запослених у Републици Српској, и то говори да град Источно Сарајево рапидно расте и да се економија у овом граду развија“, рекао је Ћосић новинарима у хотелу „Вучко гдје се форум одржава.

Он каже да му је драго што је тема форума „Туризам у функцији развоја домаћег, пољопривредног прехрамбеног сектора“ јер ће људи који се баве економијом у теоријском смислу моћи да претпоставе неке ствари ,а с друге стране људи који бизнис и пословање доживљају, могу да упореде да ли та теоријска знања и процјене одговарају стварном стању у економији.

Према његовим ријечима, окупљање важних људи на форуму значајно доприноси развоју цијелог подручја града, јер туризам не може успјети без пољопривредног прехрабеног сектора.

“Мислим да је значајна база пољопривредног-прехрамбеног сектора у граду Источно Сарајево управо туризам и домаћа потрошња која ће пољопривредно-прехрамбене производе одвести до локалног тржишта, а домаћа потрошња је уствари потрошња генерисана бројем гостију у туристичком сектору“, истакао је Ћосић.

Ћосић поручује да би најбоље било да се у будућности пословни форуми одржавају код привредниих субјеката који имају услове да приме око 200 учесника, јер би им то значило да из прве руке чију шта желе привредници да добију до јавног сектора.

На овој планини данас је отворен и „Економски пословни форум 2023“, а Ћосић је оцијенио да је Јахорина најзначајније мјесто у којем се одржавају два важна форума и окупља људи из јавног, привредног сектора, те интелектуалце.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого рекао је да је циљ конференције да повеже академску стручну, пословну јавност и доносиоце одлука на свим нивоима власти како би се дошло до бољих одговора и квалитетног развоја туризма на подручју града.

Он додаје да имају прихваћен 61 рад, да желе да повежу теорију, праксу јер Источно Сарајево задњих неколико година доживљава туристички бум, али се чини да значајан дио тог новца који дође оде у иностранство.

Према његовим ријечима, тема је конципирама тако да се види шта се може учинити да се побољша туристичка понуда на начин да понуде квалитетне домаће пољопривредно-прехрамбене производе.

“Желимо да видимо шта каже неколико еминентних професора из области маркетинга, брендирања, али и од пословне заједнице из туристичког сектора која ће нам рећи каква су њихова искуства и шта их спречава да више користе домаће производе“, изјавио је Ђого.

Ђого наводи да сви који живе на подручју Сарајевско-романијске регије знају колико су Јахорина, Равна планина и Источно Сарајево постали значајна туристичка дестинација али се мало разговарало са практичног и научног аспекта, те зато желе да подигну домаћу производњу, а не да се увозе туђи производи и сервирају на овдашњем подневљу.

Након отварања, услиједила је пленарна сесија професора Драге Цвијановића, Бобана Меловића, Вице Грујица и Николе Глуховића.

У 13.45 часова одржана је презентација пројекта „Вински туризам Херцеговине“ предсједника Спољнотрговинске коморе БиХ Здравка Маринковића.

У 14.00 часова одржана је дебата пословне заједнице на тему односа „Туризам и развој домаћег пољопривредно-прехрамбеног сектора“ на којима ће учествовати предсједник Надзорног одбор Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек, менаџер хотела „Термаг“ Немања Вучетић, менаџер пројекта брендирања Романијског скорупа-кајмака Славица Ашоња, начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, те Данко Нерић из ловачког савеза Републике Српске.

За сутра је у хотелу „Термаг“ планирано изношење закључака са конференције.

Организатор научног скупа је Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, а суорганизатори Економски факултет у Суботици Универзитета у Новом Саду, Универзитет Црне Горе, Економски факултет Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу, Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитет у Крагујевцу, Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници.

/Срна/