ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА РЕПУБЛИКЕ 32 ТОРТЕ СА МОТИВИМА СРПСКЕ

316

Излагањем и дегустацијом 32 торте са мотивима Републике Српске, прављене према цртежима основаца, које су израдили привредници са подручја града Источно Сарајево и из општине Источно Ново Сарајево, обиљежен је 32. рођендан Републике Српске.

Градоначеник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство што се Градска управа, на иницијативу начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића, придружила обиљежавању Дана Републике Српске, истичући да је активност реализована у оквиру манифестације „32 године слатке самосталности“ нешто што је специфично и оригинално у цијелој Републици Српској.

„Почевши од развијања најдуже заставе и свега што је рађено у претходне 32 године у овој локалној заједници, показали смо да локална и градска власт функционишу заједно и представљају један организам, не само општина Источно Ново Сарајево већ и осталих пет општина у саставу града“, рекао је Ћосић.

Он је изразио задовољство што су у манифестацији учествовала д‌јеца и грађани из свих шест градских општина, показујући Републику Српску на најбољи могући начин.

„Овдје у Српском Сарајеву створена је Република Српска и овд‌је је више од 4.000 бораца положило животе, а не знамо ни сами колико је било рањених. Овд‌је је било највеће страдање и ово мјесто заслужује да слави Републику Српску, а Република треба да слави ово мјесто као успомену на људе који су за њу положили животе“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да, као успомену на припаднике Војске Републике Српске, градска и општина власт имају обавезу да млађим генерацијама пренесу све оно што је Српска и култ жртве и страдања за Републику Српску.

„Не желимо ни на који начин да шаљемо било какве лоше поруке и непријатељства. Одавде иду само поруке љубави и управо зато су ученици наших основних школа и нацртали цртеже, а привредници се одазвали, чиме смо показали да функционише сектор образовања, привреде, а да општинска власт ради заједно са градском влашћу у корист својих становника“, нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, на Дан Републике не треба ништа лажно приказивати, али треба нагласити да пред Републиком Српском стоји још много изазова и многе неправде да се исправе.

„Тридесет двије године су довољан период да може да се каже да је заиста много тога урађено у Републици Српској и да, истовремено, никада не заборавимо жртву коју је дало 23.000 бораца и 7.000 цивила који су животе уградили у темеље Републике Српске“, рекао је Ћосић.

Манифестација је одржана у дворани на Тргу Србије која је била препуна грађана који су дошли да дегустирају торте направљене за рођендан Републике Српске.