ПОЧЕЛА ГРАДЊА СПОМЕНИКА СТРАДАЛИМ СРБИМА ТРЕБЕВИЋА

338

У порти цркве Светог Илије на Лукама, на Требевићу, данас су почели радови на изградњи споменика страдалим Србима требевићког краја, жртвама усташког терора, припадницима Југословенске краљевске војске у отаџбини у периоду 1941-1945. године и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у периоду 1992-1995. године.

Према ријечима градоначелника Љубише Ћосића, изградња споменика реализује се као један од пројеката културе памћења у Источном Сарајеву.

„Благословом митрополита дабробосанског, господина Хризостома, у сарадњи са начелницима општина Источно Ново Сарајево, Јованом Катићем, и Пале, Бошком Југовићем, у периоду од мјесец дана, биће изграђен споменик, чиме ће бити употпуњена и уљепшана порта цркве брвнаре на Лукама“, навео је Ћосић.

Будуће спомен-обиљежје симоболизоваће заштиту православне вјере и жртву народа Требевића.

Централна фигура сачињена је од двоглавог орла заштитника, који својим крилима штити бијели крст, док ће се на постаменту наћи имена страдалих цивила усташког терора на подручју Требевића, као и списак припадника Југословенске војске у отаџбини које је предводио командант Стјепан Лучић, те списак припадника Војске Републике Српске требевићког краја у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату.

Унутар храма биће постављена плоча са именима заслужних за изградњу и обнову храма.