МЛАДИМА ОТКРИТИ ЧАРИ РИБОЛОВА И ПРОБУДИТИ ЉУБАВ ПРЕМА ПРИРОДИ

510

Удружењe спортских риболоваца „Биоштица“ из Сокоца, у наредних шест мјесеци реализоваће пројекат „Откривање чари риболова, млади риболовци“, одобрен у оквиру јавног позива организацијама цивилног друштва, који је Градска управа Источно Сарајево реализовала у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP). Вриједност овог пројекта је 18.155 КМ.

Члан удружења и један од учесника у припреми пројекта, Драган Нешковић, рекао је да је општи циљ овог пројекта популаризација спортско-рекреативног риболова, као и подстицање дјеце на бављење спортом, а прије свега њихов боравак у природи и подизање нивоа еколошке свијести.

Пројекат „Откривање чари риболова, млади риболовци“ подразумијева школу риболова за дјечаке и дјевојчице узраста од 10 до 15 година, као и за дјецу из социјално угрожених породица.

„Кроз школу риболова планиране су теоријска и практична настава, те часови и радионице у просторијама удружења“, објашњава Драган и додаје да ће бити одржана и едукативна предавања о рибама и живом свијету у ријекама Сарајевско-романијске регије.

Драган истиче да ће дјеца током практичног дијела наставе, добити могућност да стекну знања о начинима и техникама риболова, као и о изради вјештачких мамаца.

У завршници пројекта планирано је такмичење свих полазника, након чега ће најбољим такмичарима бити додијељене награде и признања.

Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ тренутно броји 83 члана, а како је овдје ријеч о спорту којим се пропагира здрав начин живота, љубав према природи, спортски дух и подзиање еколошке свијести, изненађујуће је да је врло мали број младих укључен у активности овог удружења.

Нешковић објашњава да је управо то један од разлога организовања школе риболова и истиче да би, према досадашњим информацијама, око 20 младих полазника требало да похађа ову школу.

„Промовисали смо ове активности у Сокоцу и мислимо да постоји одређен број заинтересованих учесника“, наводи Драган и каже да је планиран и инфо дан у соколачкој основној школи, како би дјеца добила могућност да питају све што их интересује и сазнају додатне информације о учешћу у овом програму.

Према Драгановим ријечима, чланови удружења сваке године порибљавају ријеке поточном пастрмком, а ове године је, у оквиру пројекта, планирано убацивање око 4 000 комада пастрмке у ријеке.

 „Ово ће бити симболично порибљавање у ком ће да учествују дјеца полазници, односно учесници пројекта“, истиче Нешковић.

Када је ријеч о тамичењима у спортско-рекреативном риболову, Драган истиче да чланови удружења сваке године учествују на различитим међународним такмичењима.

„Наше удружење сваке године у августу организује Спин куп – Биоштица  у Жуновима“, наводи Нешковић и додаје да је ово такмичење међунарондог карактера, те да сваке године учествују риболовци из других држава.

Драган каже да ово удружење има солидне радне услове у просторијама које им је уступило Ловачко удружење из Сокоца.

Ове годину у плану имају изградњу риболовачке куће на ријеци Биоштици, која ће бити намијењена за одржавање састанака и дружења. Драган наводи да су тренутно у фази израде пројекта, те да је земљиште за изградњу риболовачке куће обезбијеђено у сарадњи са Шумским газиндством Романија.

Чланови Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ угостили су недавно у Кнежини, на ријеци Биоштици, дјецу Косова и Метохије, која су, у оквиру  овогодишњег пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, боравила у општини Соколац. Малишани су, током излета који је за њих организовала општина Соколац, имали прилику да науче неке од основа риболова, али и да уживају у природним љепотама Сокоца и Источног Сарајева.

Град Источно Сарајево у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP), расписао је јавни позив организацијама цивилног друштва за предају пројектних приједлога, у оквиру пројекта Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који је био отворен од 3. маја до 7. јуна 2023. године.

Укупна вриједност одобрених пројеката, који би у наредних осам мјесеци требало да буду реализовани на подручју града Источно Сарајево, износи 57.906 КМ.

/Град Источно Сарајево/