ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВЊЕ 26 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА: ЋОСИЋ И КОРОМАН У ЦРКВИ У РЕЉЕВУ

811

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и предсједник Скупштине града Бранко Короман присуствовали су данас помену у Храму Светог Николаја у Рељеву, мјесту у околини Сарајева, које су Срби, који су ту живјели стотинама година, напустили у егзодусу након потписивања Дејтонског мировног споразума. Поменом у цркви у Рељеву представници градског руководства почели су обиљежавање 26 година од егзодуса сарајевских Срба.

Градоначелник Ћосић рекао је да данас у Рељеву има десетак српских кућа у којима живи махом старије становништво, а његови предратни становници расељени су широм Републике Српске, Србије, Европе и свијета.

„Туга је што су ти људи, предратни велики домаћини морали да напусте ово село, као и све остале српске средине које су у Дејтону припале Федерацији БиХ, и оду у непознато. Дио њих је по напуштању огњишта слободу нашао и свој живот организовао у Источном Сарајеву, потомци су им ту засновали породице и сада су важан дио у процесу развоја нашег града. Града којег ћемо заједно градити и изградити за све нас и генерације које долазе“, навео је Ћосић.

Обиљежавање 26 година од егзодуса Срба из Сарајева вечерас ће бити настављено академијом „Слобода кроз голготу“ у Културном центру Источно Ново Сарајево и изложбом фотографија егзодуса аутора Рајка Паштара и Рада Васића.