ПРИХВАЋЕН СПОРАЗУМ О ИЗГРАДЊИ ГРАДСКЕ КУЋЕ НА ПАЛАМА

249

Одборници Скупштине града Источно Сарајево данас су донијели одлуку о прихватању споразума између града и општине Пале о изградњи градске куће на Палама, а Градска управа ће предложити да ту буде и резиденцијална канцеларија предсједника Републике Српске.

Градоначелник Љубиша Ћосић истакао је да ће овим Градска управа, осим Административне зграде града у Источном Новом Сарајеву, највјероватније, до 2025. године имати градску кућу на Палама у којој ће бити смјештене институције града које су тренутно подстанари.

Ћосић је подсјетио да се дуго говори да ће Пале бити званично проглашене пријестоницом Републике Српске и да ће то бити пријестона општина у саставу града Источно Сарајево.

„Наша понуда Влади Републике Српске ће бити да предсједник Републике Српске у градској кући има резиденцијални дио“, рекао је Ћосић и додао да то Пале и град Источно Сарајево заслужују.

Према његовим ријечима, то је најбоља одлука која је могла бити донесена поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево Светог Петра Сарајевског.

Он је подсјетио да је Свети Петар Сарајевски страдао због идеја српског народа, а тако је и народ у протеклом периоду страдао и опет се уздигао и створио Источно Сарајево и ствара га и дана данас.

Ћосић је рекао да је Скупштина данас усвојила и извјештај о извршењу градског буџета за шест мјесеци ове године у износу од 5.708.282 КМ, што је за око милион КМ мање од плана, те је изразио наду да ће у току године реализација бити у планираном износу и да неће недстајати средства за планиране пројекте.

Ћосић је нагласио да су данас разматрали и информацију о управљању отпадом на подручју града, истакавши да је горуће питање депонија Крупачке стијене, која не може постати регионална депонија, јер се налази у близини ријеке Жељезнице.

„Ми на тој депонији покушавамо да санирамо стање до момента када ћемо донијети одлуку о регионалној депонији или спалионици“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да су у општинама у саставу града повећане цијене комуналних услуга због поскупљења цијене горива, повећања трошкова радне снаге, те потребе за обнављањем механизације.

Ћосић је нагласио да су ову сједницу посветили и дјеци и адолесцентима обољелим од рака и да су сви одборници носећи златну врпцу на реверу заједно обиљежили Златни септембар и тако им симболично пружили подршку.

Он је најавио да ће Градска управа Источно Сарајево до краја мјесеца обезбиједити и одређену финансијску помоћ за рад удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истакао је да су одборници данас донијели одлуку о приватизацији станова у власништву града и омогућили лицима која су у статусу социјалне потребе да крену у приватизацију станова.

Короман је рекао да је на подручју Пала таквих шест станова, а на подручју Источног Новог Сарајева два.

Он је напоменуо да су данас усвојили и информацију о стању у области запошљавања у којој је наведено да је Завод за запошљавање Републике Српске уложио више од четири милиона КМ како би кроз своје пројекте повећао број запослених.

Говорећи о изградњи градске куће, Короман је рекао да ће општина Пале бити у обавези да обезбиједи земљиште, ослободи од ренте и уреди грађевинско земљиште, а град ће да спроводи даље активности.

Одборник СДС-а Горан Шеховац истакао је да Клуб СДС-а није подржао одлуку о шестомјесечном извршењу буџета и одлуку о комуналној такси.

Шеховац је истакао да се није требала укинути комунална такса, јер је буџет града Источно Сарајево оштећен за приход од 1,5 милиона КМ, због чега је предложио да Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку о плаћању комуналне таксе.

/Срна/