ПРОМОВИСАНА СРЕДЊА ШКОЛА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

269

Представници Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полицијске управе Источно Сарајево представили су данас средњошколцима са подручја града могућности уписа у Средњу школу унутрашњих послова, а посјетиоци су могли да погледају изложену полицијску опрему, средства за рад и возила.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић напоменуо је да је МУП Републике Српске обезбиједио све потребне материјално-техничке, финансијске и кадровске услове за почетак рада Средње школе за унутрашње послове.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске 30. марта основала Јавну установу Средња школа унутрашњих послова, а у школској 2023/2024. години ова школа вршиће препис ученика из других разреда средњих школа у трећи разред Средње школе унутрашњих послова.

„Ми смо данас овдје тактичком вјежбом и приказом материјално-техничких средстава покушали приближити свим заинтересованим ученицима средњих школа са подручја Сарајевско-романијске регије шта значи бити полицајац. Ученици након завршене Средње школе унутрашњих послова стичу одређена неопходна знања за обављање посла полицијског службеника и заснивање радног односа у Министарству“, истакао је Кушић.

Он је додао да је посао полицијског службеника јако одговоран и частан, те да је њихов задатак искључиво чување живота и безбједности грађана Републике Српске и саме Српске.

Кушић је додао да је он бивши ученик Средње школе за унутрашње послове, коју је завршио прије 26 година као један од најбљих ученика у генерацији.

„Сматрам да се у тој школи стичу посебена знања, постаје се комплетна личност, стичу одређене вјештине, али и граде пријатељства која трају цијели живот“, истакао је Кушић.

Он је упутио позив свим заинтересованим средњошколцима са подручја Сарајевско-романијеске регије да конкуришу за упис у Средњу школу унутрашњих послова.

Начелник Одјељења за полицијску обуку на Полицијској академији Бањалука Александар Миладиновић истакао је да је сједиште новоосноване Средње школе унутрашњих послова у Залужанима, а постоје два општа услова за упис, а то је да ученик има завршена два разреда било које средње школе и да нема 18 година.

“Школа је интернатског типа и ученицима су обезбијеђени смјештај, исхрана, униформа, уџбеници и сва потребна наставна опрема. Имамо претпоставку да ће бити 150 ученика, оба пола, у једној класи!, истакао је Миладиновић.

Средњошколци Лука Ковачевић и Давид Рајић истичу да су задовољни оним што су видјели, те су позвали своје вршњаке који желе да упишу Средњу школу унутрашњих послова да то и учине, јер је, како кажу, потребно да буде што више припадника полиције.

Промоција Средње школе унутрашњих послова одржана је данас у организацији МУП-а Републике Српске у Источном Сарајеву, а у оквиру презентације изведена је тактичко-показна вјежба припадника Јединице жандармерије Полицијске управе Источно Сарајево.

/Срна/