РУКОВОДСТВО ЕТФ-а ДОГОВОРИЛО САРАДЊУ СА ТРИ ПРЕСТИЖНА ЈАПАНСКА УНИВЕРЗИТЕТА

248

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић и продекан за наставу Срђан Лале посјетили су у Јапану три престижна национална универзитета, са којима су договорени и усаглашени текстови споразума о сарадњи чије се потписивање очекује до краја фебруара.

Поповић и Лале су у пратњи амбасадора БиХ у Токију Синише Берјана посјетили универзитете у вишемилионским префектурама Гунма, Нагано и Вакајама, као и свјетски познату мултинационалну коорпорацију „Фуџицу“ /Fujitsu/ која се бави производњом информационо-телекомуникационе опреме и услугама из те области, саопштено је из Амбасаде БиХ.

Приликом посјете универзитетима, представнике ЕТФ-а и Берјана дочекали су ректори, проректори и декани са сарадницима поменутих јапанских универзитета.

Договорени су и усаглашени текстови споразума о сарадњи чије се коначно потписивање очекује до краја фебруара, након спровођења административних процедура са обје стране.

Споразуми о сарадњи ће обухватити четири факултета Универзиетеа у Источном Сарајеву – Електротехнички, Машински, Технолошки и Пољопривредни факултет и укључиваће различите облике сарадње са факултетима три јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научноистраживачке пројектне апликације и организацију конференција.

Споразуми ће бити потписани на период од пет година. Претходно су потписани међууниверзитетски споразуми.

Са менаџментом „Фуџицу“ коорпорације, основане давне 1935. године, која спада у водеће свјетске коорпорације у области ај-ти технологија, разговарано је и о обављању стручне праксе за студенте Универзитета, као и организовању студијских посјета.

Делегација из Источног Сарајева имала је прилику да се упозна о раду коорпорације, иновативним производима и услугама, историјатом и пословањем коорпорације.

„Фуџицу“ коорпорација, са сједиштем у Токију, има више од 130.000 запослених и послује у 180 земаља.

/Срна/