УСВОЈЕНИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА И НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2024. ГОДИНУ

270

На сједници Скупштине града Источно Сарајево данас је усвојен ребаланс буџета за ову годину у износу 16.196.230 КМ, што је увећање за 1.401.320 КМ у односу на планирани, као и Нацрт градског буџета за наредну годину у износу 15.357.000 КМ.

 „Два најбитнија документа су добила подршку одборника, иако разлика између власти и опозиције увијек постоји, евидентно је да опозиција јасно схвата концепт буџета града, као и концепт подршке из градског буџета“, рекао је градончелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и изразио мишљење да су сви приједлози власти и опозиције једнако конструктивни.

Према његовим ријечима, усвојен је приједлог ребаланса буџета Града Источно Сарајево за ову годину, који ће бити реализован и биће један од највећих буџета који је овај град остварио.

„Усвојили смо ребаланс буџета за ову годину у износу нешто већем од 16 милиона КМ, који ћемо и реализовати. Мислим да ће бити један од највећих буџета које је град Источно Сарајево остварио. У овако изазовној ситуацији, неке приходе смо имали смањене, а неке додатно остварили и из тога финансирали и потрошњу изван Градске управе“, рекао је Ћосић.

Ћосић је рекао да је нацрт буџета за наредну годину планиран реално, те да ће град имати финансијски капацитет да тај буџет изврши у току идуће године.

Он је навео да је Град Источно Сарајево у овој години имао одређених финансијских изазова, али и да финансијски изазови прате сваког, а не само јавне установе.

„Можемо рећи да завршавамо ову годину задовољни, успјешни и да идемо још јаче, снажније у 2024. годину. Фокус рада ове градске управе остаје на реализацији пројеката који омогућавају бољи живот становницима Источног Сарајева“, рекао је Ћосић и додао да ће акцентат и даље бити на интензивнијем јачању културе сјећања и памћења.

„Можемо рећи да завршавамо ову годину задовољни, успјешни и да идемо још јаче, снажније у 2024. годину. Фокус рада ове градске управе остаје на реализацији пројеката који омогућавају бољи живот становницима Источног Сарајева“, рекао је Ћосић.

Ћосић је овом приликом најавио годишњу конференцију за новинаре, која ће бити одржана крајем године, а на којој ће бити детаљније разговарано о раду Градске управе, као и градском буџету.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је новинарима да је усвојен извјештај о реализацији пројеката и манифестација из области културе које се финансирају из буџета града, са извјештајем о утрошеним средствима за 2022. годину.

Короман је додао да је усвојен извјештај о раду и финансијском пословању невладиних организација које се финансирају из градског буџета за 2022. годину, као и извјештај о вјерским заједницама на подручју Источног Сарајева за ову годину.

Он је навео да је дата сагласност за закључивање споразума о успостављању пријатељских веза између градова Цангџоу и Источно Сарајево.

„Посредством Амбасаде Кине у БиХ и амбасадора БиХ у Кини Синише Берјана, вјероватно ћемо имати презентацију, на којој ћемо моћи да представимо све оно што је специфично за нас, нашу културе, спорт, привреду. Надамо се да ћемо ускоро угостити наше партнере из Кине, а до тада ћемо одредити све могуће аспекте наше будуће сарадње“, додао је Короман.

Одборник Немања Јовичић из Клуба СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево рекао је да су одборници те странке подржали извјештаје из области културе, невладиних организација, као и одлуку у вези са успостављањем сарадње и братимљење са градом из Кине.

Он је додао да ребаланс буџета за ову годину нису подржали, а приликом гласања за Нацрт буџета за сљедећу годину били су уздржани.

На данашњој сједници одборници су усвојили и извјештаје о реализацији пројеката и манифестцаија из области културе, те раду и финансијском пословању невладиних организација, те вјерским заједницама за 2023. годину на подручју Источног Сарајева.

На скупштинском засједању усвојена је и Одлука о давању сагласности за закљућивање Споразума о успостављању пријатељских веза између градова Цангџоу и Источног Сарајева.