УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ

211

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о раду градоначелника и Градске управе Источно Сарајево у 2022. години, као и извјештаје о раду и финансијском пословању у прошлој години предузећа и установа чији је оснивач Град.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су одборници исцрпно разматрали извјештаје о раду градоначелника и Градске управе, али и Туристичке организације града Источно Сарајево, Аграрног фонда, Градске развојне агенције, Градске радио-телевизије и предузећа Дигис.

„Драго ми је што су одборници, углавном већином гласова или једногласно, усвојили извјештаје о раду ових установа, предузећа и Градске управе Источно Сарајево“, рекао је Ћосић и додао да могу радити боље и више, посебно када је ријеч о остваривању прихода.

Он је рекао да је Град Источно Сарајево највећи финансијер ових установа и да је потребно да се сви потруде како би се дошло до  још пројеката којима би се обезбиједила додатна финансијска средства.

„Кад је ријеч о Аграрном фонду и Градској развојној агенцији Источно Сарајево, у будућности су нам потребни пројекти који ће омогућити плаћање пројект менаџера из донаторских средстава“, истакао је Ћосић и додао да ће тиме више средстава из градске касе  бити усмјерено на конкретне пројекте.

Скупштина града донијела је одлуку о измјени и допуни одлуке о такси за истицање рекламе на подручју Источног Сарајева, чиме ће град у буџету обезбиједити милион до милион и по КМ.

„У овом послу смо били транпарентни и Министарство финансија Републике Српске је одредило шифру о плаћању, чиме је оцијењено да је ова одлука у складу са законом“, навео је Ћосић и додао да ће око 500 привредних субјеката, од укупно 1.520 на подручју града, бити обавезно да плаћа ову накнаду.

Према његовим ријечима, око 500 привредних субјеката, који добро послују, као што су банке, кладионице, пружаоци услуга игара на срећу, бензинске пумпе, плаћаће ову накнаду,  док ће мали предузетници, којих има око 1.000 на подручју града, бити ослобођени плаћања ове обавезе.

Градоначелник је истакао да је недавно изашао податак да, послије Бањалуке и Бијељине, Источно Сарајево има највећи број привредних субјеката и највећи број запослених – 17.145.

„Ови подаци говоре о добром пословном окружењу који креирају градске општине и сви приватни и јавни субјекти“, навео је Ћосић.

На данашњој сједници усвојен је извјештај о раду Комисије за категоризацију објеката града Источно Сарајево, а Ћосић је похвалио рад комисије, која је категоризовала око 1000 привредних субјеката на подручју града, што ће, како је навео, побољшати и наплату боравишне таксе.

Ћосић је рекао да је данас допуњена одлука о именовању чланова Управног одбора предузећа Парк природе „Требевић“, те да су створени услови за доношење статута и регистрацију ове установе, што би требало да буде окончано до краја маја.

Градоначелник је навео и да је са начелницима општина Пале, Источно Ново Сарајево и Источни Стари Град усаглашено да се створе предуслови да се од 2024. године наплаћује улаз на Требевић за сва возила, али да ће становници Источног Сарајева, првенствено три општине које имају дио територије на овој планини, бити ослобођени плаћања.

 „Ово није никакав удар на наше грађане, већ само желимо да наш бисер Требевић адекватно заштитимо“, рекао је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је данас разматрана информација о функционисању јавног градског превоза на подручју града, те да је указано на одређене проблеме које треба рјешавати.

„Разуђен смо град који има шест општина, а превозници, због смањења броја путника након епидемије вируса корона, немају економску оправданост да одржавју неке линије“, навео је Короман и додао да ће тај проблем рјешавати у наредном периоду.

Одборник Српске демократске странке Немања Јовичић сугерисао је да град пронађе начин да обезбиједи редовне аутобуске градске и међуградске линије, јер грађани који користе јавни градски превоз имају проблем да дођу из једне опшптине у другу.

Он је нагласио да СДС неће бити реметилачки фактор, те да ће подржати све пројекте који су за добробит града и грађана.

Директор Градске радио-телевизије Источно Сарајево Наташа Богдановић Трифковић рекла је да је Скупштина данас усвојила њихов извјештај о раду и финансијском пословању за протеклу годину и план пословања за ову годину.

Она каже да су у протеклој години пословали позитивно, али да им проблем представља недостатак адекватне опреме за рад, што подразумијева техничко опремање.

„Планирали смо да све што смо зарадили усмјеримо у развој технике да бисмо направили још боље услове за рад“, рекла је Трифковићева.