УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ

466

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас извјештај о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је прихватио критике опозиције на његов рад, али да се од преузимања функције трудио да настави добре праксе које су утемељила претходна руководства.

Када је ријеч о инфраструктурним пројектима, градоначелник је прокоментарисао пројекте који су кандидовани и на којима су вођене активности.

-Ријеч је о изградњи тунела који повезује Источно Ново Сарајево са Палама, рекао је градоначелник и додао да је јуче објављен јавни позив за израду предстудије изводљивости, као што је Меморандумом о разумијевању договорено, те да су се  кинески партнери обавезали да ће радити студију изводљивости, док  ће се крајем љета знати да ли постоји модел финансирања овог пројекта.

Он је нагласио да је власт  РС изразила спремност да даје гаранцију за реализацију овог пројекта.

Градоначелник је прокоментарисао и обавезу да се пут од Сокоца према Хан Дервенти и Палама учини бољим и безбједнијим.

-До реализације овог пројекта може доћи, али у наредне двије до три године није реално да ће се радови почети изводити, али, слиједећи ову динамику ући ће се у фазу радова у једном временском периоду, рекао је Ћосић.

Градоначелник је нагласио да ће кинеска компанија са којом је постигнут договор ових дана у Источном Сарајеву отворити сједиште, односно, матична компанија ће отворити сестру компанију у Источном Сарајеву.

-Радили смо и на парку природе, институцијама које се односе на културу памћења и сјећања, као што је спомен комплекс, рекао је градоначелник, и додао да ће за два мјесеца почети радови.

-Митрополија дабробосанска и митрополит као свјетионик и неко ко треба да нас води, те универзитетски професори биће нам партнери, додао је Ћосић.

Градоначелник  је рекао да је Источно Сарајево једина јединица локалне самоуправе која је добила два милиона марака, основала своје предузеће – Дигис, а то предузеће је купило 51% удјела у привредном субјекту, како би спријечило стечај.

Он је навео да је у наредним данима завршна расправа пред судијом Окружног привредног суда, те додао да су потписивање, именовање директора, контакти са улагачима, партнерима, те договор начина деблокаде рачуна са Пореском управом, а дуг предузећа је 1 600 000 КМ, довољни аргументи да извјештај новооснованог предузећа добије подршку.

На данашњој сједници су усвојени Извјештаји о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач град Источно Сарајево за 2021. годину , те Планови пословања за 2022. годину; ЈУ Туристичке организације Града Источно Сарајево, ЈУ Матичне Библиотеке Источно Сарајево, ЈП Градске радио-телевизије, д.о.о. Источно Сарајево, ЈП Директне инвестиције Града Источно Сарајево д.о.о. Источно Сарајево.

Скупштина није усвојила Извјештаје о раду и финансијском пословању за 2021. годину Градске развојне агенције Источно Сарајево, те Аграрног фонда Града Источно Сарајево.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман прокоментарисао је да су, кад је ријеч о извјештају о раду градоначелника, највећу полемику изазвале иницијатива око изградње тунела између Источног Новог Сарајева и Пала.

Короман је истакао да изградња тунела има велики значај ако се узме у обзир повезивање Београда са Источним Сарајевом. Он је напоменуо да град нема средства за изградњу тунела, али је важно да се чује шта је потреба града.

Короман је на питање новинара зашто Скупштина није изгласала извјештаје о раду Градске развојне агенције и Аграрног фонда Источно Сарајево, рекао да коментари и дискусије нису били против рада директора и квалитета извјештаја, те додао да ово не значи да ће доћи до њихове смјене.

На данашњој сједници дужност одборника је званично преузела је Биљана Ристић, умјесто  Младена Лучића који је на ово мјесто поднио оставку.