УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ОД 15,03 МИЛИОНА КМ

389

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета за ову годину који износи 15.035.165 КМ, што представља повећање од 19,03% у односу на првобитни план.

На дневном реду нашле су се информације о стању на Универзитету у Источном Сарајеву за 2021/2022. годину, као и о стању у установама студентског стандарда на подручју града Источно Сарајево те информације о прикупљеној комуналној такси и накнади за кориштење комуналних добара и њиховој расподјели општинама града Источно Сарајево за 2021.

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић рекао је да је општа оцјена позиције и опозиције, као и ректора Милана Кулића да је Универзитет у Источном Сарајеву најзначајнија карика и најзначајнији сегмент функционисања града Источно Сарајево и додао да градске и општинске власти чине све да се стање на Универзитету унаприједи.

„То заиста јесте тако, и чињеница да ове године Универзитет слави 30 година, као и све што је досада урађено када је ријеч о инфраструктури, говори у прилог томе да Универзитет опстаје и да ће
опстати“, рекао је Ћосић и нагласио да му је драго што је ректор Милан Кулић јасно истакао да Универзитет функционише и да ће функционисати.

Градоначелник је прокоментарисао проблем смањења броја студената, те истакао да је упркос свим активностима које се спроводе потребно изједначити буџетску позицију Универзитета у Источном Сарајеву са Универзитетом у Бањалуци. Ћосић је истакао да Универзитет у Источном Сарајеву заслужује једнаку позицију и третман, као и Универзитет у Бањалуци.

„Сигуран сам да ће Влада Републике Српске, с обзиром на то да је помагала до сада, разумјети и ово, а ми ћемо као Град урадити детаљну анализу заједно са Универзитетом те са финансијске
стране показати да можемо бити једнаки“, рекао је Ћосић и додао да ће када је ријеч о броју студената правити значајне акције, али и утицати на свијест грађана.

„Ректор је изнио податак да од 50% студената бруцоша који упишу факултете, половина упише два јавна универзитета у Бањалуци и у Источном Сарајеву, а друга половина остале“, прокоментарисао је Ћосић и нагласио да је потребно утицати на свијест грађана да су јавни универзитети најбитнији, као и да дјеца на њему треба да студирају не због тога што им је тако речено него због тога што ту добијају највеће знање.

Када је ријеч о усвојеном Нацрту ребаланса буџета, Ћосић је рекао да су одборници опозиције имали одређене примједбе те додао да ће у наредном периоду бити одржан састанак шефова одборничких клубова партија прије коначног приједлога како би покушали доћи до буџета који одговара свима.

„То значи да бисмо дошли до буџета који одговара свим представницима грађана“, нагласио је Ћосић и додао да како позиција тако и опозиција представљају грађане који вјерују одређеној
политичкој партији.

Ћосић је рекао да му је драго што је нацрт ребаланса буџета добио једногласну подршку одборника и нагласио да је битно да се постигне договор и са представницима власти и опозиције како би се дошло до што квалитетнијег рјешења када је ријеч о коначној верзији буџета.

Ћосић је истакао да је износ буџета максималних 15.035.000 КМ и да је за то добијена сагласност Министарства финансија Републике Српске, уз одређене корекције.

Он је захвалио Влади Републике Српске на овогодишњој помоћи у износу од 1.500.000 КМ како би се санирали губици усљед прикупљања комуналних такси.

„Успјели смо готово немогуће, да у свакој општини будемо присутни, те да усмјеримо по неки мали инфраструктурни пројекат који ће нас повезивати“, додао је градоначелник и истакао да се на једнак начин посвећује пажња култури, спорту и невладином сектору.

Одборници су на данашњој сједници донијели Одлуку о додјели награда и признања града Источно Сарајево, посебно истакавши бившег градоначелника Винка Радовановића и Жељка Марковића, убијеног прије 20 година, док је водио Центар јавне безбједности.

„Драго ми је да смо донијели одлуку да им једногласно додијелимо повеље града, а то је најмање што смо могли урадити и постхумно додијелити повељу овим људима“, истакао је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево, Бранко Короман рекао је да је сједница протекла у доброј атмосфери уз конструктивне сугестије са обје стране, а у циљу изналажења најбољих
рјешења за град.

Он је прокоментарисао извјештај о стању организованости цивилне заштите на подручју града са освртом на материјалну опремљеност јединица које припадају граду за 2021. годину.

„Данас смо разматрали информацију о цивилној заштити, која је организована у Комуналном предузећу „Рад“, гдје имамо одјељење за спасавање испод рушевина, у Болници „Србија“ за пружање прве помоћи, као и при Пољопривредном факултету за заштиту биља и производа од биља“, рекао је Короман.

У наредном периоду би требало обезбиједити одређена средства у циљу уапређења и боље опремљености Цивилне заштите.

Короман је најавио да ће на некој од наредних сједница ресорно одјељење припремити корекције како би породице погинулих бораца које нису до сада биле у могућности да ријеше стамбено питање то и учиниле.

„Град је у свом власништву имао 22 стана, 15 на територији општине Пале и 7 на територији Источног Новог Сарајева“, рекао је Короман и додао да је претходним скупштинским одлукама омогућено породицама погинулих бораца да покрену процес приватизације тих станова.

Одборници су донијели одлуке о утврђивању критеријума за избор и именовање директора Туристичке организације Источног Сарајева, о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора ове организације те одлуку о разрјешењу вршиоца дужности директора Градске радио-телевизије Источно Сарајево, као и одлуку о именовању директора ове радио-телевизије.