СОКОЛАЦ- Изложба фотографија „Гдје ја стадох, ти продужи“ 1. августа

281

Изложба фотографија оригиналне ношње гласиначког подручја под називом „Гдје ја стадох, ти продужи“, аутора Марка Радовића, биће отворена у Парохијском дому Романијске Лазарице на Сокоцу у понедјељак, 1. августа.
Ова изложба је организована у оквиру програма обиљежавања Дана и крсне славе општине Соколац – Светог пророка Илије.

Радовић је рекао Срни да је у фокусу изложбе оригинална ношња са гласиначког подручја, представљена кроз фотографије у боји које су направљене у аутентичном амбијенту, али и старим црно-бијелим фотографијама.

Циљ изложбе је, како каже, подизање свијести о очувању традиционлане кутурне баштине, а прије свега народне ношње, односно тог фолкроног насљеђа кроз ношњу.

„Фотографије су направљене у аутентичном амбијенту на неколико локација и са оригиналним аутентичним преосталим народним ношњама, које сам сакупио или позајмио од познаника“, навео је Радовић.

Он је рекао да је почео од идеје да подручје Гласинца, са кога и потиче, има архиву, односно банку тих фотографија, које ће остати као свједок једног времена и живота људи у њему.

Радовић се, како каже, и сам увјерио припремајући материјал за његову недавно објављену књигу „Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца“ да је фотографија и те како важан извор за научноистраживачки рад.

Он је изразио жаљење што на подручју Гласинца има мали број сачуваних фотографија, које су врло битне код сагледавања једног времена иза нас, без обзира што су црно-бијеле и лошијег квалитета у односу на данашње.

Радовић наглашава да ове фотографије имају и умјетнички дојам, јер су на њима представљени и други моменти из живота предака, те да су на неки начин и архива тих могућих комбинација ношења, ношњи и одређених мустри, које су на овај начин приказане и биће сачуване за неке долазеће генерације.

Изложба фотографија „Гдје ја стадох, ти продужи“, насталих у оквиру истоименог пројекта, биће отворена у понедјељак, 1. августа, у 19.00 часова у Парохијском дому на Сокоцу, а посјетиоци ће моћи да је погледају и у уторак, 2. августа, од 9.00 часова у истом простору.

Покровитељ изложбе је општина Соколац.

Марко Радовић је рођен у Сарајеву 1987. године, Медицински факултет завршио у Београду, гдје данас ради као специјалиста за радиологију на Институту за онкологију и радиологију, али идеју да помогне у очувању традиције и културног насљеђа, каже, носи у себи од раног дјетињства.

Прошле године објавио је књигу „Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца“.

/Срна/