У ФОКУСУ МЕЂУОПШТИНСКА САРАДЊА

568

Одржан Тренинг координатора за сарадњу са пројектом ‘MAKERS

Пројекат “Активизам, ангажман и одговорна рјешења” (MAKERS), који проводи Развојни програм Уједињених нација, а подржава Porticus фондација, у Сарајеву je, у уторак, 18. и сриједу, 19. октобра 2022. године, одржаn тренинг за координаторе и замјенике координатора партнерских јединица локалне самоуправе (ЈЛС).

Током дводневног тренинга, учесници из партнерских јединица локалне самоуправе представили су резултате рада локалних дијалошких платформи (ЛДП), односно Форума за грађанске иницијативе, те усагласили план даљег заједничког дјеловања и одрживости, с фокусом на међуопштинску сарадњу.

Кроз креативно представљање дјеловања локалних дијалошких платформи и Форума, препознате су позитивне праксе у партнерским јединицама локалне самоуправе, као и изазови у вођењу ЛДП и Форума, као и начини за њихово превазилажење.

На тренингу су учествовали представници пет новоизабраних партнерских јединица локалне самоуправе, који ће у наредном периоду кроз ЛДП/Форум јачати учешће грађана у локалној заједници.

На основу представљених резултата рада и позитивних пракси, дефинисане су заједничке области и приоритети у којима јединице локален самоуправе посједују позитивна искуства и праксе, и гдје постоји потенцијал за сарадњу са другим ЈЛС кроз међуопштинску локалну дијалошку платформу (МЛДП), у оквиру пројекта MAKERS.

Неке од препознатих области, у оквиру којих ће партнерске ЈЛС у наредном периоду заједнички дјеловати, укључују и јачање учешћа грађана у одлучивању, унапређење положаја младих у локалној заједници, те пружање подршке дјеци и младима са потешкоћама у развоју.

С циљем реализације закључака са тренинга, те успостављања заједничког дјеловања кроз међуопштински дијалог, у сарадњи са координаторима и њиховим замјеницима, направљен је план активности и дјеловања у наредном периоду.