„ЈАХОРИНА“ ЗА КРАТКО ВРИЈЕМЕ ДОМИНАНТНА У ПРВОЈ ЛИГИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

514

Донедавни друголигаш, Кошаркашки клуб „Јахорина“ са Пала, за врло кратко вријеме заузео је лидерску позицију у Првој лиги Републике Српске. Низ побједа прекинули су само накратко у Бијељини, гдје су изгубили од екипе „Будућности“, али су, захваљујући девет побједа у досадашем дијелу првенства и бољем кош количнику у односу на бијељински тим, заслужено стигли до првог мјеста.

Тријумфовали су и у двије утакмице одигране протекле седмице; пред домаћом публиком убједљиво су савладали екипу  „Слободе 73“ из Новог Града са чак 31 кошем разлике, да би потом, као гостујућа екипа, побиједили фочанску Сутјеску са 14 кошева разлике.

Тренер Миро Вукоје каже да су тактичке варијанте које су вјежбали прошле седмице, а које планирају да искористе у будућности, потрвђене као добра опција.

Миро Вукоје тренира екипу „Јахорине“ од септембра ове године. До сарадње је, каже, дошло неочекивано, а договор је брзо постигнут.

Истиче да „Јахорина“ са својом управом има високе амбиције, те да и он сам, као тренер, воли да „лети високо“.

Вукоје наглашава да је управа клуба изузетно професионална, да су им омогућени услови који надилазе њихов тренутни ниво игре. Он додаје да му таква ситуација прија и изражава наду да ће клуб да напредује из сезоне у сезону, колико материјалне и дуге околности буду дозвољавале.

„Радио сам на премијерлигашком нивоу шест, седам, година  и играо у супер лигама, тако да волим изазове. Свјестан сам чињенице да је тренерски посао ‘од суботе до суботе’, а како год то стратешки и дугорочно изгледало у моменту кад се одвијају преговори, када постоји и обострана жеља за дугорочном сарадњом, терен и догађаји некада одведу у другом правцу“, каже Вукоје.

Вукоје истиче да у овом клубу све функционише добро, те да нема никакве примједбе.

„Почели смо у септембру, можда смо мало и закаснили у односу на период који је потребан да би се екипа припремила и да би у такмичарском дијелу била у врху форме, али смо успјели да селекцију и елементе игре брзо доведемо на ниво који ће нам обезбиједити добре резултате“, каже Миро.

ДЕВЕТ ПОБЈЕДА И САМО ЈЕДАН ПОРАЗ У ОВОЈ СЕЗОНИ

Вукоје истиче да је бијељинска екипа била једина препрека до сада, те да „Јахорина“ броји девет побједа и заузима прво мјесто на табели Прве лиге Републике Српске. Очекују да у другом дијелу првенства „овјере“ прво мјесто.

„Амбиције су нам високе, желимо у премијер лигу, није лако, али желимо и вјерујемо да ће се то десити крајем априла“, напомиње тренер.

ЦИЉ – ПРЕМИЈЕР ЛИГА

Вукоје наглашава да и руководство клуба има високе амбиције, те да новац у спорту јесте важан, али није одлучујући. Потребно је, како каже, одређено сазријевање.

„На нама је да пратимо људе који су нам обезбиједили логистичке услове, наш циљ је премијер лига, а након тога треба  ићи и у више рангове. То је посао који траје константно и потребно је вријеме за сазријевање, као и еволуција и доселекција“, каже Вукоје.

Тренер Вукоје понавља да клуб има велику подршку управљачких структура, али и локалне заједнице, општине Пале.

„Предсједник клуба Недељко Елек жели успјех и зна само за успјех, а заједно са Стефаном Слијепчевићем и Игором Гордићем ради фантастичан посао“, сматра Вукоје.

УСЛОВИ КАО У „ПАРТИЗАНУ“

Вукоје у шали каже да момци из Пала имају услове као да играју за београдски „Партизан“.

 „Услови у којима играмо и тренирамо надилазе ранг у којем се клуб налази тренутно, логистика и материјални услови су одлични. Имамо врхунску дворану у којој припреме врши и одбојкашка репрезентација Србије“, наводи тренер ‘Јахорине’.

Вукоје истиче да, осим домаћих кошаркаша, клуб има и једног играча из Србије, али и једног Американца.

„Водили смо рачуна да селектујемо најприје све квалитетне играче из Пала, Сокоца и осталих градских општина. Водили смо се чињеницом да потом доселектујемо играче који су нам квалитативно недостајали“, појашњава Миро Вукоје.

МЛАДЕ ИГРАЧЕ ПРИПРЕМАТИ ЗА ПРВИ ТИМ

Да би клуб могао дугорочно да функционише, веома је важно да има млађе екипе, наводи Вукоје. Наглашава да већ постоје добри млади играчи које треба његовати.

„Важно је посветити пажњу млађим категоријама и направити добру играчку и стручну селекцију, како би се из олимпијског у олимпијски циклус оспособила бар три играча која ће бити кадра да партиципирају у првом тиму. Ако клуб буде тако радио и функционисао, имаће дугорочну перспективу, у противном прича ће трајати онолико колико буде новца, што нико не жели“, нагласио је Вукоје.

Према Вукојевим ријечима, након преосталих утакмица у полусезони и завршетка првог дијела такмичења, биће направљена анализа о томе шта је још неопходно за оставарење циља, те да ли ће бити потребно појачање екипе на још неким позицијама.

/Град Источно Сарајево/