ЋОСИЋ: ИЗГРАДЊОМ ПЈЕШАЧКИХ СТАЗА ОТВАРА СЕ НОВА ДИМЕНЗИЈА ЈАХОРИНЕ

565

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас да се изградњом пјешачких стаза и сличним пројектима открива нова димензија Јахорине која није позната свим туристима.

Ћосић је након свечаног отварања пјешачке стазе дужине 16 километара на Јахорини рекао да се оваквим садржајима може употпунити туристичка понуда, чиме ће се туристи привлачити током читаве године.

„Данас првих 16 километара стаза, наредне године још 16 и потом 14, довешће до жељених 46 километара пјешачких стаза које могу бити и бициклистичке“, рекао је Ћосић новинарима.

Он је подсјетио да је градска управа у два непрофитна пројекта на Јахорини уложила око 200.000 КМ, чиме је показала да јој је у интересу безбједност гостију, проширење туристичких садржаја, као и унапређење туристичке понуде.

„Да покажемо да је Јахорина не само скијање, него и уживање у природи“, додао је Ћосић.

Немања Вучетић из удружења хотелијера „Јахорина“ рекао је да је укупна вриједност пројекта у који су били укључени Министарство трговине и туризма Републике Српске, град Источно Сарајево, градска развојна и туристичка агенција, Олимпијски центар Јахорина и удружење хотелијера, 105.000 КМ.

„Укупна дужина од 16 километара односи се на двије руте, једна рута се зове Јаворина, дужине 6,6 км, а друга је Олимпијска 9, 6 километара и протеже се кроз најљепше предјеле Јахорине“, навео је Вучетић.

Он је рекао да је поред стазе постављено 20 клупа, као и едукативне табле, идеалне за организовање наставе у природи, те туристичка и планинарска маркација.

„Све критичне тачке смо обезбиједили заштитном оградом, а више од 40 одсто стазе је насуто сјечком, тако да се на стази може шетати и након обилних киша“, нагласио је Вучетић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да садржаји које нуде Јахорина, Равна планина, Романија и сви остали дијелови Српске показују да је туризам грана привреде која се додатно мора унапређивати.

„Ријеч је о садржају који неће директно доносити приходе, већ ће употпунити туристичку понуду и појачати љетње туристичке садржаје. Нема дилеме да Јахорина може да у току зиме задовољи, али морамо развијати љетњи туризам и ово је најбољи начин да то урадимо“, нагласио је Југовић.

Директор Развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да је пјешачка стаза на Јахорини један од четири пројекта које ове године градска развојна агенција имплементира из својих средстава, наводећи да је један од стратешких циљева развоја града Источно Сарајево, управо туризам.

Поводом Свјетског дана туризма данас је на Јахорини отворена пјешачка стаза дужине 16 километара.

Свјетски дан туризма се обилежава у цијелом свијету од 1979. године.

Свјетска туристичка организација је одредила 27. септембар као Свјетски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут ове организације.

/Срна/