ЋОСИЋ: НА СВАКУ НАШУ КОНВЕРТИБИЛНУ МАРКУ, ВЛАДА СРПСКЕ УЛАЖЕ ПЕТ

129

Градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да на сваку конвертибилну марку коју град и општине издвоје кроз властита средства или евентуално кредитно задужење Влада Републике Српске уложи пет и више.

Након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, премијером Радованом Вишковићем и министрима, Ћосић је рекао да је то увертира за наставак развојних процеса на подручју града и да показује успјешну сарадњу локалне и републичке власти.

Он је навео да су током два часа разговарали о бројним започетим и будућим пројектима и захвалио за састанак у овом формату који је организовао предсједник Српске.

Подсјетио је да је Источно Сарајево град у којем, поред Бањалуке, Влада Републике Српске има свој административни центар, и један дио министарства и у који улаже знатна средства.

Ћосић је навео да је разговарано о наставку улагања у образовни сектор, наводећи као примјер завршетак основне школе у Источном Новом Сарајеву.

„Драго ми је да смо добили подршку да уђемо у процес изградње гимназије у Источној Илиџи. Подршку су добила обданишта, с обзиром на то да општина Пале и Источно Ново Сарајево граде два јавна обданишта“, додао је Ћосић.

Када је ријеч о путној инфраструктури, Ћосић је навео да је одлучено да се до јуна заврши пројектна документација изградње треће траке преко Романије, као и да се уђе у етапно проширење саобраћајнице Војводе Радомира Путника у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи.

Према његовим ријечима, проширење саобраћајнице Војводе Радомира Путника са припадајућим кружним токовима може се урадити у року од годину до три године.

Он је додао да ће коначно бити завршени радови на згради Позоришта у Источном Новом Сарајеву, која ће бити еминентан објекат културе, важан не само за град већ за цијелу регију.

„Добили смо подршку од предсједника и руководства за наставак активности на изградњи објекта Кинотеке, Библиотеке на Палама, Музеја. Подршку су добили и пројекти на подручју општине Соколац“, додао је Ћосић.

Он је навео да је министар финансија Српске Зора Видовић позитивно реаговала на захтјев општине Источни Стари Град за више финансијских средстава од ПДВ-а, што ће, како је оцијенио, донијети финансијску стабилност овој локалној заједници.

Ћосић је додао да је било ријеч и о пројектима Градске куће на Сокоцу која је везана за ову локалну заједницу, те Градске куће на Палама, чиме се показује да не постоји никакав дуализам у саставу града.

Он је захвалио предсједнику и премијеру за састанак, те поручио да се из Источног Сарајева шаље порука да је све и једна локална заједница у Републици Српској битна, али да је град Источно Сарајево огледало Републике у овом дијелу.

Градоначелник је изразио задовољство што Влада у континуитету показује опредјељење да настави улагати у овај град.

/Срна/