ЋОСИЋ: ОСНОВАНА ВАЖНА УСТАНОВА КУЛТУРЕ – НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

647

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је данас, одлуком Владе Републике Српске, основана важна установа културе – Народно позориште Источно Сарајево.

„Ово је круна свих активности које смо до сада радили када је ријеч о нашем позоришту и дефинитивно смо показали да смо способни да још једна установа од значаја за културу Републике Српске буде основана у граду Источно Сарајево, односно општини Источно Ново Сарајево“, истакао је Ћосић.

Ћосић је изразио велику захвалност, прије свега, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који је, како каже, од самог почетка подржао идеју о наставку радова на изградњи зграде позоришта који су почели 2008. године.

„Посебна захвалност и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу, која је до сада за изградњу позоришта у три наврата издвојила 3,5 милиона КМ – 2018. године два милиона, 2020. године 500.000 КМ и 2021. године милион КМ“, навео је Ћосић.

Ћосић је рекао да су радови на изградњи зграде позоришта, нажалост, каснили двије године због одређених жалби, те напоменуо да су сада завршене све неопходне тендерске процедуре и да ће радови сигурно бити приведени крају.

„Када све завршимо, имаћемо веома важну установу културе са најмање 35 запослених, гдје ћемо први пут имати стални ансамбл, сталне глумце и, наравно, људе који ће радити на пратећој аудио, видео и машинској техници“, додао је он.

Наводећи да није лако изградити и основати једну овакву установу, Ћосић је рекао да то није било лако ни прије 100 година када су сарајевски Срби заједно са Браниславом Нушићем оснивали позориште у тадашњем Сарајеву.

„Велико ми је задовољство што сми ми као генерација добили прилику да поновимо један такав подухват у области културе“, истакао је Ћосић.

Он је додао да ће се потрудити да успоставе и пријатељске односе са другим позориштима из Републике Српске, али и Србије и земаља региона.

„Ово је пројекат свих нас који би требало да окупи не само Источно Сарајево и наше општине, него и наше пријатеље из цијеле Републике Српске који ће долазити и у нашем позоришту уживати у квалитетним представама. Још мало стрпљења и све то ће бити могуће са једном оваквом установом културе“, поручио је градоначелник Источног Сарајева.

Влада Републике Српске усвојила је данас одлуку о оснивању Јавне установе Народно позориште Источно Сарајево.

До сада су Влада Републике Српске и Град Источно Сарајево уложили око пет милиона КМ за изградњу и опремање Народног позоришта Источно Сарајево, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овом одлуком утврђени су дјелокруг и начин рада, органи управљања и руковођења, те остала питања од значаја за дјелатност и пословање Позоришта, а у складу са Законом о позоришној дјелатности.

/Срна/