ЋОСИЋ РАЗГОВАРАО СА АМБАСАДОРОМ СЛОВЕНИЈЕ У БиХ ДАМИЈАНОМ СЕДАРОМ

171

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић угостио је данас у Градској управи Источно Сарајево амбасадора Словеније у БиХ Дамијана Седара, са којим је разговарао о могућим заједничким пројектима у различитим областима.

Саговорници су размијенили мишљење о сарадњи на промоцију спортских активности и здравог начина живота, еколошким пројектима, могућој сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву са јавним универзитетима у Републици Словенији, укључујући и размјену студената.

Током састанка, градоначелник Ћосић је упознао амбасадора Словеније о планираном пројекту изградње двије гондоле – из Пала и Источног Новог Сарајева до Јахорине, те о намјери инсталације спалиниоце смећа у Источном Сарајеву, што Градска управа планира да реализује у сарадњи са партнерима из руског града Кемерово.

Он је госта упознао и о недавној посјети делегације Источног Сарајева Кини, те потписивању Писма намјере о успостављању пријатељских веза између градова Источно Сарајево и  Цангџоу.

Будући да се наредне године навршава 40 година од одржавања Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву, Ћосић је истакао да град Источно Сарајево, иако млад град који је ове године обиљежио 30 година постојања, баштини традицију Олимпијских игара одржаних у дијеловима пријератног Сарајева, односно данашњег Источног Сарајева.

Током сусрета, амбасадор Седар је упознао Ћосића о дјеловању Словеначког центра за међународну сарадњу, са којом би Источно Сарајево било у могућности да реализује одређене пројекте.

На данашњем састанку, амбасадор Словеније је искористио прилику да позове градоначелника Источног Сарајева на Дипломатску трку која ће бити одржана 12. фебруара наредне године на Јахорини, гдје се очекује присуство неких од легенди југословенског, односно словеначког скијања Бојана Крижаја и Јуре Франка, по којем ће у наредном периоду добити име једна стаза на Бјелашници, гдје је освојио прву медаљу.

Амбасадор Седар је у разговору најавио да ће Словенија, поводом обиљежавања 20 година од уласка у Европску унију 2004. године, у Сарајеву организовати бициклистичку трку у мају наредне године, док је градоначелник Ћосић у том контексту изразио наду да ће до тада бити обиљежен и почетак радова на изградњи бициклистичке стазе од Бистрика до Пала, што је заједнички пројекат Делегације ЕУ у БиХ, градова Источно Сарајево и Сарајево, те општина Источни Стари Град, Пале и Стари Град Сарајево.