ЏУДИСТИ „ФАМОСА“ НАСТАВЉАЈУ ДА НИЖУ УСПЈЕХЕ

467

Џудо клуб „Фамос“ из Источне Илиџе, најтрофејнији, годинама најбољи џудо клуб у Републици Српској, основан је на Видовдан 1997. године, а од  2018. године, званично је најуспјешнији џудо клуб у БиХ.

Тренер Жељко Шиљеговић каже да је веома поносан на успјехе клуба. Увјерен је да ће џудисти „Фамоса“ и ове године забиљежити најбољи укупни резултат у Републици Српској.

„Од 2018. године, Џудо савез Републике Српске преузео је обавезу да проглашава најуспјешнији клуб, али смо, према нашој евиденцији, на основу резултата које смо остварили, најуспјешнији још од 2004. године“, рекао је Шиљеговић.

На недавно одржаном такмичењу у Козани, у Грчкој, на коме су учестововале све земље Балкана, осим Србије, која не учествује због присуства тзв. Косова, у конкуренцији старијих пионира до 15 година, такмичар овог клуба, Саша Шеховац, освојио је златну медаљу након три побједе, а Лана Ерић, након три побједе и пораза у финалу, постала је вицешампионка и освојила сребро. Бронзу су освојили Душан Вујичић и Никола Лубура, након три побједе кроз репасажни систем.

Првенство Балкана, према ријечима Шиљеговића, показује да је „Фамос“ далеко испред свих џудо клубова у БиХ. Истиче да су остали клубови заједно, са репрезентативцима, освојили укупно четири медаље, а да је ЏК „Фамос“ сам освојио четири медаље.

„Џудисти „Фамоса“ освојили су више медаља него комплетна репрезентације БиХ. Освојили смо шест балканских медаља ове године, а прије тога, на Првенству Балкана за сениоре, наши такмичари су освојили двије бронзане медаље“, наглашава Шиљеговић.

Тренер „Фамоса“ најавио је учешће такмичара овог клуба на Првенству Балкана за млађе пионире, у категорија до 13 година, које ће бити одржано у Палама 23. и 24. септембра. Седам дана касније, каже Шиљеговић,  у Будви ће бити одржано и Првенство Балкана за  јуниоре.

Ове године одржани су европски џудо купови у Румунији, Пољској, Чешкој и Хрватској.

„Наша изузетна такмичарка, шампионка Републике Српске и БиХ, Лана Лубура, освојила је  бронзану медаљу у Румунији, а учестовала је на Европским играма младих у Словачкој, те на Европском првенству за кадете у Поречу, гдје је заузела седмо мјесто. Освојила је и бронзану медаљу на Сениорском првенству Балкана, иако је још кадеткиња“, истиче тренер Жељко Шиљеговић.

Прошле године велика међународна такмичења нису одржана због короне, подсјећа Шиљеговић,  али наглашава да су џудисти „Фамоса“, очекивано,  на такмничењима републичког и бх. нивоа остварили најбоље резултате. 

„Наш клуб има одличне услове за рад и тренинге.Тренутно дограђујемо џудо салу, гдје ћемо добити још око 60 квадратних метара додатног простора. имаћемо прес центар, сауну, теретану… Завршетком ових радова, услови ће бити још бољи, изврсни“, каже Шиљеговић.

ЏК „Фамос“ има подршку локалне заједнице, општине Источна Илиџа и предсједника клуба,  успјешног привредника, Синише Лубуре. Шиљеговић се нада  и подршци виших нивоа власти.

„Ове године нам је од Општине Источна Илиџа и Града Источно Сарајево уплаћено око 15.000 КМ, а морамо да истакнемо да смо учествовали на пет европских купова. За сваки одлазак на такмичење тог нивоа, потребно је око 3.000 КМ“, истакао је Шиљеговић.

У ЏК „Фамос“ тренира од 80 до 100 активних чланова, а овдје су поникли и врхунски џудисти који су своју каријеру наставили у великим клубовима у Србији.

„У нашем клубу су почели да тренирају и браћа Мајдов, који су након четири, пет година проведених овдје, постигли изврсне резултате“, истиче Шиљеговић и додаје да је џудо најуспјешнији олимпијски спорт у БиХ задњих 20 година, те да су такмичари ЏК „Фамос“ освојили укупно 94 балканске медаље.

/ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО/